Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgVoorbeelden van zorgtechnologie

Laatst bijgewerkt op: 07-11-2024

Technologie en digitale zorg speelt een steeds belangrijkere rol in het zorgproces bij de verpleeg- en wijkzorg. Denk aan die cliënt met dementie, die iedere keer weer blij wordt van een robotdier, een tillift die je rug ontlast of het elektronisch cliëntendossier (ECD), waardoor zorgmedewerkers toegang hebben tot het zorgplan. Bekijk alle voorbeelden en hoe je de verschillende zorgtechnologieën kunt inzetten.

Waarvoor wil je zorgtechnologieën inzetten? 

Het is de bedoeling dat technologie bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de cliënten en de kwaliteit van zorg door de zorgmedewerkers. Zorgtechnologie is in te delen in 4 typen. Een indeling die aangeeft waar de technologie aan bijdraagt. Bij elk type vind je ook een praktijkvoorbeeld.  

Waarvoor kun je zorgtechnologieën inzetten? 

Zorgtechnologie is in te delen in 4 typen. Deze indeling geeft aan waar de technologie bij helpt:  

  1. Technologie die ondersteunt bij het zorgproces, zodat de werkdruk vermindert.
  2. Technologie die ondersteunt bij verantwoord langer thuis blijven wonen.
  3. Belevingsgerichte technologieën, ter vermaak of stimulering van beweging.
  4. Technologie gericht op thuiswonenden met dementie (overlapt met type 1 tot en met 3) 

Lees meer over digitale zorg voor thuiswonende mensen met dementie

1. Ondersteuning bij het zorgproces

Hoe soepeler het zorgproces verloopt, hoe meer werkplezier dit medewerkers geeft. Technologieën die ondersteunen in het werkproces en zorgen voor vermindering van (ervaren) werkdruk helpen daarbij. Het is vooral tijdsbesparing die de werkdruk verlaagt. Daardoor kunnen zorgmedewerkers aan meer cliënten zorg verlenen. Of juist meer tijd besteden aan zorgtaken die anders in de verdrukking kwamen. Zo draag zorgtechnologie bij aan de kwaliteit van leven van de cliënten en een betere kwaliteit van zorg.

Een voorbeeld hiervan is beeldzorg:

Beeldbellen met ouderen in het verpleeghuis, werkt dat? Welzijnscoördinator Daisy van Cleef van HilverZorg vertelt in deze video over haar ervaringen.

Tijdsbesparing door zorgtechnologie

Dat tijdsbesparing de werkdruk vermindert, werd aangetoond in het onderzoek 'Tijdbesparende zorgtechnologieën in de ouderenzorg' door Significant en Vilans, in samenwerking met het ministerie van VWS. Hieruit zijn 13 zorgtechnologieën naar voren gekomen die tijd kunnen besparen op de werkvloer. 

2. Zelfstandig blijven wonen

Het liefst blijven de meeste ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Door de druk op de zorg is er bovendien een noodzaak dat mensen steeds langer thuis wonen. Als zorgverlener ben je echter niet altijd in de buurt om alles in de gaten te houden of om hulp te verlenen. Digitale zorg schiet hierbij te hulp, zodat opname in het verpleeghuis uitgesteld kan worden.

Een manier om zelfstandig thuis te blijven wonen, is het Volledig Pakket Thuis (VPT) en het Modulair Pakket Thuis (MPT) onder de Wet langdurende zorg. Dit is verpleegzorg aan huis voor ouderen met een indicatie voor intramurale opname. Via deze pakketten kan specifieke digitale zorg ingezet worden, zodat mensen met gevorderde dementie toch op verantwoorde wijze langer thuis kunnen blijven wonen.

Een voorbeeld hiervan is leefpatroonmonitoring:

Bekijk de video over leefpatroonmonitoring bij ZZG zorggroep.

3. Belevingsgerichte technologie

Bij belevingsgerichte technologie kun je denken aan robotknuffels of andere technologieën met als doel vermaak of (meer) laten bewegen van cliënten en het geven van meer vrijheid in de dementiezorg in het verpleeghuis. 

Een voorbeeld hiervan is een robotdier:

Bekijk de video over een robothond voor ouderen met dementie.

4. Thuiswonende mensen met dementie

Deze categorie overlapt met de eerdere categorieën. Toch willen we dit apart benoemen, omdat dit een groeiende groep ouderen is met een aandoening die het extra lastig maakt om alleen thuis te wonen. Technologie kan helpen om het leven thuis voor mensen met dementie mogelijk en aangenamer te maken. Ook kan de technologie hun mantelzorgers ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan apps, beeldbellen, alarmeringssystemen of medicijndispensers met controle op afstand.

De afgelopen jaren heeft een grote groei in technologische ontwikkelingen plaatsgevonden. Er is veel mogelijk, maar er staat ook nog veel in de kinderschoenen. 

Een voorbeeld is de slimme kalenderklok:

Deze video gaat over hoe Guus structuur aan zijn dag brengt. Dit doet hij met behulp van de slimme kalenderklok.