Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgHeupairbag

Laatst bijgewerkt op: 05-08-2024

De heupairbag is een riem met luchtkussens die beschermt bij een val. Het is bedoeld voor ouderen die een groot risico lopen of bang zijn om te vallen. Lees hoe je een heupairbag inzet en wanneer.

Wat is een heupairbag?

Een heupairbag zorgt ervoor dat iemand zacht neerkomt bij een val. Het is een riem met luchtkussentjes aan beide zijden van de heup. In de riem zitten sensoren die continu iedere beweging volgen en een val direct herkennen. Zodra dit gebeurt zorgen CO₂-patronen in de riem ervoor dat de airbags opblazen. Na de val wordt er per sms een alarm gestuurd naar de contactpersoon. Sommige heupairbags hebben ook een GPS-tracker om er snel achter te komen waar de cliënt is.

Heupairbags zorgen ervoor dat er minder toezicht van de zorgmedewerkers nodig is, omdat bewoners meer hun gang kunnen gaan. Een heupairbag wordt pas ingezet als andere behandelmethoden en hulpmiddelen niet werken.

Heupairbag bij tanteLouise

Bekijk hoe zorgorganisatie tanteLouise de heupairbag inzet. 

YouTube video thumbnail

Doelgroep heupairbag

Tot nu toe wordt de heupairbag alleen in het verpleeghuis toegepast bij:

  • Cliënten met een groter risico om te vallen.
  • Cliënten die in een rolstoel zitten en de neiging hebben om op te staan. Of als zij bijvoorbeeld in de nacht vergeten dat ze lastig lopen.

Gebruik heupairbag

Het duurt vaak even voordat cliënten, mantelzorgers en zorgmedewerkers gewend zijn aan de heupairbag. Maar na een korte tijd zijn de meeste mensen positief over het gebruik ervan. Veel zorgmedewerkers vinden de heupairbag makkelijk te gebruiken na een training.  

Heupairbag over kleding

De heupairbag is zichtbaar omdat deze over de kleding heen wordt gedragen. Daarom vinden sommige cliënten het gebruik niet prettig en willen ze het niet dragen. Er wordt momenteel een heupairbag ontwikkeld die cliënten onder hun kleren kunnen dragen.

Wet zorg en dwang

Voor de heupairbag bij mensen met dementie geldt de Wet zorg en dwang (Wzd). Zorgverleners houden namelijk toezicht op de cliënt via een alarmsysteem. Bij een val stuurt de heupairbag een sms naar de contactpersoon. In de sms staat wanneer en mogelijk waar de cliënt is gevallen. Lees meer over digitale zorg en de Wet zorg en dwang.

Financiering en opbrengsten

De heupairbag wordt nu vooral binnen verpleeghuizen ingezet. De kosten vallen dan binnen het dagtarief Wet langdurende zorg. Financieren binnen het dagtarief is ook mogelijk bij het Volledig Pakket Thuis. Het Modulair Pakket Thuis wordt gefinancierd door het zorgkantoor. In de thuiszorg en onder de Zorgverzekeringswet wordt het nu nog gedeeltelijk vergoed door sommige grote zorgverzekeraars. 

Lees meer over de opbrengsten en financiering van de heupairbag in de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden