Heupairbag
Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025
In Nederland belandt elke 4 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Een deel van deze vallen leidt tot een heupfractuur. Je kunt heupfracturen voorkomen door een heupairbag te gebruiken. Deze vangt de klap bij een val op. Het dragen van een heupairbag geeft mensen meer rust en ze voelen zich vrijer om te bewegen.
Een heupairbag is een riem of broekje met luchtkussentjes aan beide zijden van de heup die voor een zachte landing zorgen als iemand valt. In de heupairbag zitten sensoren die continu iedere beweging volgen en een val direct herkennen. Zodra dit gebeurt blazen CO₂-patronen in de riem de luchtkussentjes op. Na de val wordt er een melding verstuurd naar de zorgmedewerker. Sommige heupairbags hebben ook een GPS-tracker om er snel achter te komen waar de cliënt is.
Zorgvannu.nl
Een heupairbag zorgt ervoor dat iemand zacht neerkomt bij een val. Bij gebruik van een heupairbag is minder supervisie van de zorgmedewerkers nodig, omdat cliënten meer hun gang kunnen gaan. Ook helpt het cliënten bij het (terug)krijgen van zelfvertrouwen en kan het valangst verminderen.
De heupairbag is bedoeld voor:
- Mensen met een verhoogd valrisico die het dragen van een aairbag accepteren.
- Mensen in een rolstoel en de neiging hebben om op te staan.
- Mensen die in de nacht vergeten dat ze lastig lopen en wel loopdrang hebben.
Voorbeelden van exclusiecriteria zijn:
- Bij (extreem) veel vallen is een reden om de heupairbag niet in te zetten.
- Zelfstandig naar het toilet kunnen gaan, kan een reden zijn om de heupairbag niet in te zetten. Dit heeft te maken met diegenen die de heupairbag niet meer (op de juiste manier) aantrekken na hun toiletbezoek. Of waarbij tijdens het aan- en uittrekken van de heupairbag het valgevaar wordt vergroot.
- Heupomtrek die te groot of te klein is waarvoor geen geschikte maat heupairbag beschikbaar is.
De heupairbag wordt tot nu toe vooral intramuraal toegepast, in het verpleeghuis. Het extramuraal inzetten van de heupairbag is in opkomst, zorgorganisaties zijn deze mogelijkheden aan het verkennen.
Een heupairbag heeft de vorm van een riem en wordt om de heup gedragen. Het bevat patronen met geperste lucht die zorgen voor het opblazen van de kussens aan weerzijden van de heup. Een sensor controleert de hele tijd uw bewegingen en reageert binnen milliseconden, voordat u de grond raakt is het kussen opgeblazen. De heupairbag dient regelmatig opgeladen te worden.
Als de heupairbag wordt toegepast bij mensen met dementie, is de Wet zorg en dwang (Wzd) van toepassing. Er is namelijk sprake van het uitoefenen van toezicht op de cliënt. Bij activering van de heupairbag wordt een signaal afgegeven wanneer en mogelijk ook waar (via GPS) de val heeft plaatsgevonden. Lees meer over digitale zorg en de Wzd.
De heupairbag wordt tot nu toe bijna alleen binnen het verpleeghuis toegepast. De kosten vallen dan binnen het dagtarief Wet langdurige zorg. Het financieren binnen het dagtarief is ook van toepassing bij het Volledig Pakket Thuis. Bij het Modulair Pakket Thuis financiert het zorgkantoor de heupairbag. In de thuiszorg en binnen de Zorgverzekeringswet vergoedt een enkele grote zorgverzekeraar de heupairbag vooralsnog beperkt. Lees meer over de opbrengsten en financiering van de heupairbag in de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans.