Innovatieve hoeslakens
Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025
Het verwisselen van positie in bed kan voor zowel cliënten als zorgmedewerkers een inspannende taak zijn. Wanneer cliënten lastig in bed kunnen draaien kan hun nachtrust verslechteren, onrust toenemen, comfort afnemen en de kans op decubitus vergroten. Dit heeft vervolgens ook invloed op zorgmedewerkers. Zij moeten fysiek zwaar werk verrichten, vaak met meerdere zorgmedewerkers tegelijk, en besteden hier veel tijd aan. Speciaal ontwikkelde hoeslakens kunnen ervoor zorgen dat cliënten makkelijker kunnen bewegen en draaien in bed. En dus de inspanning van de medewerker verminderen.
Een innovatief hoeslaken wordt gezien als een alternatief op het traditionele katoenen hoeslaken en satijnen glijlaken. Het innovatieve hoeslaken maakt gebruik van een speciale breitechniek die ondersteuning biedt tijdens het draaien in bed. Het is glad aan de bovenkant door een ruitjesvormig glijpatroon gemaakt van speciale garens. Het hoeslaken heeft een grotendeels luchtbevattende ruimte tussen de boven- en onderkant. Via deze ruimte kan naast warmte ook transpiratievocht beter afgevoerd worden en sneller verdampen. Het hoeslaken zorgt ervoor dat er geen vouwen ontstaan. Dit vermijdt drukpunten en vergemakkelijkt beweging en transfers.
Speciaal ontwikkelde hoeslakens kunnen ervoor zorgen dat cliënten makkelijker kunnen bewegen en draaien in bed. En hiermee ook de inspanning van de medewerker verminderen tijdens verschillende zorgtaken.
Het hoeslaken kan van toegevoegde waarde zijn voor de volgende groepen.
- Mensen die bedlegerig zijn
- Dit kunnen mensen zijn met mobiliteitsklasse C, D of E.
- Mensen die veel transpireren
- Vaak kan dit samenhangen met het medicijngebruik van mensen met Parkinson.
- Mensen met huidproblemen
- Dit kunnen mensen zijn met (risico op beginnende) decubitus, andere huidaandoeningen (bijvoorbeeld psoriasis of eczeem). Vaak in combinatie met bedlegerigheid en onder- of overgewicht.
- Mensen met verminderde bewegingsvrijheid
- Mensen met incontinentie
- Mensen die onrustig of overprikkeld zijn
Daarnaast kun je het hoeslaken inzetten voor mensen in de palliatieve fase, omdat het bieden van comfort voor deze mensen prioriteit heeft.
Er zijn ook doelgroepen waarvoor deze hoeslakens juist niet geschikt zijn.
- Mensen met hoge mobiliteit
- Dit kunnen mensen zijn met mobiliteitsklasse A of B, mensen die een verhoogd valrisico of onvoldoende rompbalans hebben, veel draaien in bed, wegschuiven in bed of nog zelfstandig uit bed kunnen komen.
- Mensen bij wie bovengemiddeld veel bedverschoningen nodig zijn, bijvoorbeeld door zware incontinentie
- Mensen met een risico op een delier
- Mensen met COPD in combinatie met een laag lichaamsgewicht
- Mensen die het materiaal van het hoeslaken niet fijn of te warm vinden
Momenteel wordt dit type innovatieve hoeslakens met name gebruikt binnen de intramurale ouderenzorg.
Plaats het innovatieve hoeslaken om het matras in plaats van een katoenen hoeslaken. Dit kan op dezelfde manier als je gewend bent. De innovatieve hoeslakens kunnen direct ingezet worden. Wel is het van belang voor de organisatie om een keuze te maken over het wasproces van de hoeslakens. De hoeslakens hebben namelijk specifieke wasvoorschriften. De leverancier garandeert een beperkt aantal wasbeurten.
Skincair is geregistreerd als MDR CE klasse 1 Medical Device.
De financieringen lopen via de zorgorganisaties. Vraag na bij jouw zorgorganisatie of er mogelijkheden zijn om een innovatief hoeslaken in te zetten. Lees meer over de opbrengsten en financiering van innovatieve hoeslakens in de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans.