Naar hoofdinhoud Naar footer

Beeldschermzorg

Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025 

Beeldzorg is zorg via een beeldscherm. Via het scherm communiceert de zorgmedewerker met cliënten en helpt hen zo op afstand bij algemene, dagelijkse activiteiten. Dit geeft cliënten niet alleen meer eigen regie. Het helpt hen bovendien bij eventuele angst, eenzaamheid of depressie.

Bij beeldzorg geeft een zorgmedewerker via een beeldscherm met camera een cliënt hulp op afstand bij algemene, dagelijkse handelingen. Dit gebeurt via een tablet of laptop van de zorgvrager zelf of die de zorgorganisatie verstrekt. Dankzij het beeldscherm en de camera kunnen cliënten en zorgverleners elkaar zien en spreken. 

Zo helpt de zorgmedewerker de cliënt op afstand met eenvoudige, dagelijkse handelingen, zoals eten, douchen en op tijd medicijnen innemen. Voor beeldschermzorg gebruik je een van de volgende applicaties op telefoon, tablet of laptop:  de algemene beeldbelapp op het apparaat; een speciale beeldbelapp voor de zorg; een beeldbelapp op een tablet speciaal voor ouderen, zoals een seniorentablet.

Dankzij het beeldscherm en de camera kunnen cliënten en zorgverleners elkaar op afstand zien en spreken. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding bij eten en drinken en medicatie innemen. Met name bij een seniorentablet kunnen mantelzorgers gebruikmaken van een familieomgeving. Hierin kunnen zij bepaalde instellingen aanpassen en volgen of hun naaste de technologie gebruikt. Beeldzorg wordt ook regelmatig ingezet bij ondersteuning van de dagstructuur en herinneringen aan bijvoorbeeld medicatie en afspraken. 

  • Thuiswonende, oudere mensen met cognitieve, psychische of somatische problematiek (wijkverpleging VPT of MPT).
  • Thuiswonende mensen met een (verstandelijke) beperking, die begeleiding op afstand ontvangen.
  • Mensen met een chronische somatische aandoening, zoals COPD, diabetes en hartfalen.
  • Mensen die geriatrische revalidatiezorg ontvangen.

Daarnaast zijn de mantelzorgers een aparte doelgroep, aangezien zij zo ook contact met hun naaste(n) kunnen hebben via de tablet: vooral in het geval van de seniorentablet.

Dankzij het beeldscherm en de camera kunnen cliënten en zorgverleners elkaar op afstand zien en spreken. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding bij eten en drinken en medicatie innemen. Met name bij een seniorentablet kunnen mantelzorgers gebruikmaken van een familieomgeving. Hierin kunnen zij bepaalde instellingen aanpassen en volgen of hun naaste de technologie gebruikt. Beeldzorg wordt ook regelmatig ingezet bij ondersteuning van de dagstructuur en herinneringen aan bijvoorbeeld medicatie en afspraken. 

Als je beeldzorg inzet bij mensen met dementie is de Wet zorg en dwang (Wzd) niet direct van toepassing. Het is namelijk een vorm van zorg op afstand en niet (direct) toezicht op afstand. 

Dit verandert als bijvoorbeeld een seniorentablet voor beeldzorg wordt toegepast bij iemand die met gevorderde dementie met een Volledig Pakket Thuis zelfstandig woont. Als je bij deze cliënt leefpatroonmonitoring inzet voor de bewakingsfuncties (toezicht op afstand) en je de camera in de seniorentablet inzet voor het checken van de situatie op afstand. Dan maakt de apparatuur voor beeldzorg wél deel uit van de toezicht op afstand. En valt daarmee binnen de reikwijdte van de Wzd. Lees meer over digitale zorg en de Wzd.

Beeldschermzorg wordt gefinancierd door de zorgkantoren (Wet langdurende zorg) en door de zorgverzekeraars voor de wijkverpleging (Zorgverzekeringswet). De financieringen lopen via de zorgorganisaties. Lees meer over de opbrengsten en financiering van beeldschermzorg in de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans

Deel deze pagina via: