Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgSmart glass

Laatst bijgewerkt op: 13-05-2024

Soms wil je dat er een deskundige met je meekijkt bij de zorg voor een bewoner. Met een smart glass kan dat, altijd en overal. De deskundige ziet wat jij ziet en geeft op afstand direct feedback. Je leest hier wat de smart glass is en hoe je het gebruikt in de zorg.

Wat is een smart glass?

Een smart glass of expertisebril is een bril met ingebouwde microfoon en camera. Deze slimme bril maakt het mogelijk om op afstand een deskundige te laten meekijken. Via een microfoon of aantekeningen geeft de deskundige live feedback op wat je laat zien. En jij hebt je handen vrij om zorg te verlenen. 

Het is met de smart glass ook mogelijk om foto's en videobeelden op te slaan. Zo kun je met de beelden erbij beoordelen hoe je het hebt gedaan. Of stuur de beelden door, zodat ze gebruikt kunnen worden voor opleidingen. Soms kun je op de brillenglazen ook informatie over de cliënt zien, bijvoorbeeld over vitale functies.

Bekijk de smart glass in actie

Deze video geeft je een goed beeld van hoe de smart glass helpt in de ouderenzorg. Een verpleegkundige van Argos Zorggroep laat zien hoe zij bewoners helpt met hulp van een verpleegkundig specialist op afstand.

Voor wie is de smart glass bedoeld?

De smart glass kan helpen in verschillende situaties in de ouderenzorg. Het gaat erom dat een zorgprofessional of mantelzorger de kennis van een deskundige nodig heeft. Dat kan een specialist ouderengeneeskunde zijn, maar bijvoorbeeld ook een psycholoog of wondzorgverpleegkundige. 

De smart glass gebruiken

Je kunt de smart glass nu al gebruiken in de zorg, maar de technologie wordt voortdurend verbeterd. Deze ontwikkeling merk je vooral aan de app die erbij hoort, de software en het programma. Het hangt uiteindelijk van de app af hoe goed de bril jou kan helpen bij je werk.

Nieuwe manier van werken

De smart glass betekent een nieuwe manier van werken voor zorgverleners. Je moet namelijk met veel nieuwe dingen rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over waar de bril ligt en wie de bril oplaadt. Maar je moet ook afspraken maken met deskundigen over meekijken. Het is belangrijk dat iedereen zich houdt aan deze nieuwe manier van werken.

Smart glass en de Wet zorg en dwang

De Wet zorg en dwang (Wzd) geldt niet als je de smart glass gebruikt bij een persoon met dementie. Er is dan namelijk geen sprake van het uitoefenen van toezicht op de cliënt. Lees meer over zorgtechnologie en de Wet zorg en dwang.

Is de smart glass een medisch hulpmiddel?

Het is nog niet duidelijk of de smart glass een medisch hulpmiddel is. Blijkt het straks wel een medisch hulpmiddel te zijn? Dan is er een zwaardere CE-certificering nodig. Lees meer over de Medical Device Regulation.