Naar hoofdinhoud Naar footer

Smart glass

Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025 

Door de steeds complexere zorg hebben zorgmedewerkers vaker hulp nodig van specialisten. Deze zijn niet altijd direct aanwezig. Met een speciale bril (smart glass) kunnen zorgmedewerkers toch eenvoudig een deskundige op afstand inschakelen.

Een smart glass, ook wel expertisebril genoemd, is een slimme bril met een ingebouwde microfoon en camera. Deze slimme bril stelt zorgmedewerkers in staat om tijdens hun werk direct in contact te staan met een deskundige op afstand. De deskundige kijkt live mee via de camera van de bril en kan via audio of aantekeningen op het beeldscherm advies geven. Dit zorgt ervoor dat de zorgmedewerker de handen vrij heeft om zorg te verlenen.

Smart glasses ondersteunen het zorgproces door zorgmedewerkers te voorzien van expertise, zonder dat de deskundige fysiek aanwezig hoeft te zijn. Dit is vooral handig bij bepaalde situaties. De bril wordt bijvoorbeeld gebruikt om onbegrepen gedrag bij cliënten te observeren, om live feedback te geven tijdens zorgmomenten, of ondersteuning te bieden tijdens het opleiden van zorgpersoneel. Voor de zorgmedewerker betekent dit betere ondersteuning bij het leveren van zorg. Voor de expert op afstand bespaart het reistijd en -kosten, terwijl cliënten sneller en door vertrouwde personen geholpen kunnen worden.

De smart glass kan helpen in verschillende situaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Het gaat erom dat een zorgprofessional of mantelzorger de kennis van een deskundige nodig heeft. Dat kan een specialist ouderengeneeskunde zijn, maar bijvoorbeeld ook een psycholoog of wondzorgverpleegkundige. De experts kunnen op afstand meekijken en -denken en daarmee de expertise beschikbaar stellen.

Hoewel de smart glass al een volwaardige technologie is, worden er voortdurend verbeterde exemplaren van de brillen ingezet. Met name de bijbehorende applicatie, de software en het programma, maakt nog steeds een ontwikkeling door. De applicatie bepaalt de daadwerkelijke bruikbaarheid van de bril.  

De inzet van de smart glass betekent echt een nieuwe manier van werken voor de zorgverleners. Het vraagt veel aandacht, zoals afspraken over waar de bril ligt en wie de bril oplaadt. Maar ook het maken van afspraken met deskundigen voor het meekijken en het borgen van deze nieuwe wijze van werken.

Wet zorg en dwang

Als de smart glass wordt toegepast bij een persoon met dementie is de Wzd niet van toepassing, omdat er geen sprake is van het uitoefenen van toezicht op de cliënt. Lees meer over zorgtechnologie en de Wzd

Medical Device Regulation

Het is nog niet duidelijk of de smart glass een medisch hulpmiddel is. Blijkt het straks wel een medisch hulpmiddel te zijn? Dan is er een zwaardere CE-certificering nodig. Lees meer over de Medical Device Regulation.

Deel deze pagina via: