Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgRobotdieren

Gepubliceerd op: 13-05-2024

Laatst bijgewerkt op: 14-05-2024

Robotdieren zijn knuffeldieren die reageren op hun omgeving, geluid, beweging en aanraking. Deze robots komen voor in verschillende vormen en afmetingen (dinosaurus, kat, een zeehondje of hondje). Sommige robots laten ook emoties zien, bijvoorbeeld door zelf geluid te maken en met de ogen te knipperen. Sommige robots kunt u opdrachten geven die de robots dan uitvoeren en u kunt met ze spelen. Ze heten ook wel interactieve knuffels of interactieve knuffeldieren.

Wat is het? 

Robotdieren zijn knuffeldieren met elektronica, die (huis)dieren nadoen. Ze zien eruit als echte dieren en doen vaak ook hun gedrag na. Deze robotdieren worden ingezet voor diverse toepassingen voor verschillende groepen mensen in de zorg. Zeker op locaties waar (huis)dieren niet zijn toegestaan of voor mensen die niet voor huisdieren kunnen zorgen.

Hoe werkt een robotdier?

U zet de robot aan, waarna de robot actief wordt. Dit kan op verschillende manieren. De robotdieren kunnen bijvoorbeeld ‘losgelaten’ worden in de huiskamer van een woongroep, bij individuele cliënten thuis op visite komen, tijdens de dagbesteding ingezet worden of bij snoezelmomenten een rol spelen.

YouTube video thumbnail

Doelgroep

Robotdieren zijn specifiek ontworpen om te voorzien in de behoeften van diverse doelgroepen binnen de gezondheidszorg en welzijnssector. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Mensen met dementie: Robotdieren worden ingezet tijdens de dagbesteding. Ze kunnen bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven voor mensen met dementie, vooral in de latere stadia van de aandoening. 
  • Mensen met autisme: Robotdieren kunnen een positieve impact hebben op de sociale en emotionele ontwikkeling van mensen met autisme. Robotdieren bieden gezelschap, net als echte katten of andere dieren dat doen.
  • Mensen met verstandelijke en/of meervoudige beperkingen: Robotdieren kunnen bronnen van comfort zijn. Ook kunnen ze stimulatie of een prikkel bieden voor mensen met een verstandelijke beperking of met meervoudige beperkingen, waardoor ze zich meer betrokken voelen bij hun omgeving.
  • Eenzame ouderen: Robotdieren kunnen eenzaamheid verminderen en de stemming verbeteren van oudere mensen. Vooral oudere mensen met dementie hebben vaak behoefte aan emotionele steun en sociale interactie.

Wet zorg en dwang

Voor het inzetten van robotdieren geldt de Wet zorg en dwang (Wzd) niet. Dit komt omdat er geen sprake is van toezicht op de cliënt. Lees meer over digitale zorg en de Wzd.

Opbrengsten en financiering

De kosten voor een robotdier variëren van ongeveer 100 tot 5.000 euro. Financiering valt binnen het dagtarief voor intramuraal of Volledig Pakket Thuis. Lees meer over de opbrengsten en financiering van robotdieren in de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden