Slimme sleuteloplossing
Laatst bijgewerkt op: 18-03-2025
Elektronisch toegangsbeheer geeft zorgmedewerkers of mantelzorgers toegang tot een woning als de cliënt zelf niet meer de deur kan openen. Dankzij een elektronisch sleutelkluisje of elektronisch slot kunnen zij alsnog de geplande zorg geven of ingrijpen bij noodsituaties.
Via een app, tag of pasje kunnen zorgverleners of mantelzorgers de woning van een cliënt binnenkomen,wanneer de cliënt niet meer in staat is zelf de deur te openen. Bijvoorbeeld voor geplande zorg of in noodsituaties.Maar buren of vrienden kunnen ook toegang krijgen. De cliënt moet hier wel toestemming voor geven.
Je kunt op verschillende manieren elektronisch de toegang tot een woning beheren:
- Met een elektromagnetisch slot om de deur te openen of te sluiten (slimme deursloten). De zorgverlener of cliënt kan dit slot via een pasje, tag of app bedienen. Je kunt per deur, dag of periode instellen wie toegang heeft.
- Met een elektronisch sleutelkluisje aan de buitenzijde van de woning waarin de sleutel van de deur zit. Het kluisje kun je met een pasje of tag openen of op afstand met een app. Ook hier kun je instellen wie wanneer toegang heeft
Veiligheid
Elektronisch toegangsbeheer wordt steeds vaker als alternatief gebruikt voor mechanische kluisjes. Mechanische sleutelkluisjes kun je namelijk niet op afstand openen en zijn gevoeliger voor inbraak.
Aandachtspunt
Krijgen mensen die zorg nodig hebben of kwetsbaar zijn een elektronisch of mechanisch sleutelkluisje aan de buitenzijde van hun woning? Dan kunnen ze herkenbaar worden, ook voor kwaadwillende mensen. Belangrijk om bij de plaatsing van een kluis rekening mee te houden.
Elektronisch toegangsbeheer zorgt ervoor dat zorgverleners, familie en vrienden (die toestemming hebben) binnen kunnen, zonder dat er vele sleutels nodig zijn.
- Cliënten met thuiszorg die niet of moeilijk zelf de voordeur kunnen openmaken voor geplande zorg.
- Cliënten met personenalarmering in de thuissituatie kunnen ook een vorm van elektronisch toegangsbeheer hebben. Dan kan de zorgverlener in geval van nood zelf binnenkomen.
- Voor intramurale zorg om te voorkomen dat cliënten een andere kamer binnengaan.
Sommige zorgmedewerkers vinden het spannend om de elektronische sleutelkluizen te gaan gebruiken. Toch vinden veel van hen het gebruiksvriendelijk. Ze hoeven alleen een app te installeren en te activeren. Daarna wijst het gebruik zich vanzelf. Door het gebruik ervan gaat er - intramuraal - minder tijd verloren met het begeleiden van cliënten naar hun kamer en voorkomt het dat cliënten een verkeerde kamer binnengaan.
Meer rust en privacy voor de cliënt
Voor cliënten in een zorginstelling geeft het gebruik van een elektronisch slot vaak meer rust en een groter gevoel van privacy.
Aandachtspunten
Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden bij het gebruik van elektronisch toegangsbeheer: Het installeren van een elektronisch slot kan alleen door vakmensen die gespecialiseerd zijn in dit soort sloten. Dit kost meer tijd en geld. Voor het installeren van een elektronisch sleutelkluis is geen specialist nodig.
Wordt een elektronisch of mechanisch sleutelkluisje aan de buitenzijde van de woning geplaatst? Dan kan het duidelijk zijn dat er een kwetsbare oudere woont, ook voor kwaadwillende mensen. Belangrijk om hier bij de plaatsing van een kluisje rekening mee te houden.
Als toegangsbeheer wordt toegepast bij een persoon met dementie is de Wet zorg en dwang (Wzd) niet van toepassing. Er is namelijk geen sprake van het uitoefenen van toezicht op de cliënt. Lees meer over digitale zorg en de Wzd op dit kennisplein.
Elektronisch toegangsbeheer thuis kan worden vergoed binnen het Volledig Pakket Thuis en het Modulair Pakket Thuis van de Wet langdurende zorg. Er is nog geen vergoeding door de gemeenten en de zorgverzekeraars. Als deze zorgtechnologie wordt gebruikt in het verpleeghuis valt het onder het dagtarief. Lees meer over de opbrengsten en financiering van elektronisch toegangsbeheer in de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans.