Dementie signaleren
Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024
Naasten maken zich vaak al zorgen over dementie voordat hun partner of familielid de diagnose krijgt. Ze zien het aan veranderingen in gedrag. Soms merkt iemand het nog niet bij zichzelf. De signalen zijn pas langzaam merkbaar. Maar tegelijk is het belangrijk om dementie zo vroeg mogelijk te signaleren. Op deze pagina lees je hoe je de tekenen herkent en wat je dan moet doen.
Waarom is vroeg dementie signaleren belangrijk?
Hoe eerder je de signalen van dementie ziet, hoe eerder het diagnostisch traject kan beginnen. Tijdens dit diagnostisch traject onderzoeken zorgprofessionals of iemand een ziekte heeft.
Is er al vroeg een diagnose? Dan kan iemand sneller passende zorg of ondersteuning krijgen. Ook kun je uitleggen waarom iemand zich anders gedraagt. Dit helpt je om stap voor stap goed om te gaan met de situatie.
Een belangrijk voordeel van een vroege diagnose is dat de persoon zelf nog kan begrijpen wat er gaat gebeuren. Dit geeft die persoon de ruimte om nog mee te denken en zelf mee te beslissen over wat komen gaat.
De 10 signalen van dementie
De eerste tekenen van dementie verschillen per persoon en per vorm van dementie. Toch zijn er 10 signalen waar je dementie aan kunt herkennen:
- vergeetachtigheid, zoals afspraken vergeten
- problemen met dagelijkse handelingen, zoals bedorven eten in de koelkast
- vergissen in tijd en plaats
- taalproblemen, zoals slecht lopende zinnen
- spullen kwijtraken
- slecht beoordelingsvermogen
- niet meer meedoen aan sociale activiteiten
- veranderingen in gedrag en karakter
- onrust
- problemen met zien
Bekijk ook deze video van Alzheimer Nederland over de symptomen en signalen van dementie:
Wat kun je doen als zorgverlener?
Dementie herkennen is een taak voor alle zorgprofessionals. Herken je 1 of meer van de 10 signalen bij jouw cliënt? Dan kun je de volgende stappen nemen:
- Neem contact op met een collega. Vraag of je collega de signalen ook herkent.
- Bespreek met de cliënt en mogelijk een naaste wat jou is opgevallen.
- Adviseer om de signalen tijdens een dubbel consult te bespreken met de huisarts. Dit kan misschien tijdens een huisbezoek. De huisarts kan een geheugentest doen en zelf de diagnose stellen. Of de huisarts kan doorverwijzen naar een specialist. Die specialist kan diagnostisch onderzoek doen in bijvoorbeeld een geheugenpolikliniek.
- Ontkent de cliënt de signalen of praat de cliënt eromheen? Ga dan geen strijd of discussie aan.
- Deel jouw mogelijke zorgen met een collega of leidinggevende. Dan kunnen jullie passende stappen zetten. Je mag niet direct signalen delen met de huisarts. Dit mag alleen met toestemming van de cliënt of vertegenwoordiger.