Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Signaleren van dementie

Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024

In de fase voordat iemand de diagnose dementie krijgt, maken mensen zich vaak al zorgen over veranderingen die ze waarnemen bij een partner of familielid. In deze periode speelt vaak het ‘niet-pluis’ gevoel. De eerste signalen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. In sommige gevallen merkt iemand het eerst niet bij zichzelf op. De signalen zijn langzaam merkbaar.

Het is belangrijk om signalen van dementie vroeg te herkennen. Hoe eerder je de signalen herkent, hoe eerder het diagnostisch traject kan starten. Het diagnostisch traject gaat over het bepalen of ontdekken van een ziekte die iemand heeft. 

Is er al vroeg een diagnose? Dan kan iemand sneller passende zorg of ondersteuning ontvangen. Ook is het gedrag uit te leggen. Zo kan stap voor stap goed worden omgegaan met de situatie.  

Een belangrijk voordeel van een vroege diagnose is dat de persoon zelf in het begin nog kan overzien wat er gaat gebeuren. Dit geeft de persoon nog de ruimte om mee te denken en zelf mee te beslissen over wat komen gaat.  

Signalen van dementie 

De eerste signalen van dementie verschillen per persoon en per vorm van dementie. Toch zijn er 10 signalen waar je dementie aan kunt herkennen: 

  1. Vergeetachtigheid, zoals het vergeten van afspraken.
  2. Problemen met dagelijkse handelingen, zoals bedorven eten in de koelkast.
  3. Vergissen in tijd en plaats.
  4. Taalproblemen, zoals slecht lopende zinnen.
  5. Kwijtraken van spullen.
  6. Slecht beoordelingsvermogen. 
  7. Terugtrekken uit sociale activiteiten. 
  8. Veranderingen in gedrag en karakter. 
  9. Onrust.
  10. Problemen met zien. 

Bekijk ook deze video van Alzheimer Nederland:

YouTube video thumbnail

Wat kun je doen als zorgverlener? 

Signaleren is een taak voor alle professionals die actief zijn in zorg en welzijn. Herken je 1 of meer van de 10 signalen bij jouw cliënt? Dan kun je de volgende stappen nemen: 

  • Neem contact op met een collega. Vraag of je collega de signalen ook herkent. 
  • Bespreek met de cliënt en (mogelijk) diens naaste wat jou is opgevallen.  
  • Geef het advies om de signalen tijdens een dubbel consult te bespreken met de huisarts. Dit kan misschien tijdens een huisbezoek. De huisarts kan een geheugentest doen en zelf de diagnose stellen. Of de huisarts kan doorverwijzen naar een specialist voor diagnostisch onderzoek in bijvoorbeeld een geheugenpolikliniek.  
  • Ontkent de cliënt de signalen of praat de cliënt er omheen? Ga dan geen strijd en discussie aan. 
  • Deel jouw mogelijke zorgen met een collega of leidinggevende. Dan kunnen jullie passende stappen zetten. Het direct delen van signalen met de huisarts mag niet. Dit kan alleen al de cliënt of vertegenwoordiger daar toestemming voor geeft.

Downloads

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden