Tips voor gesprekken met mensen met een migratieachtergrond
Gepubliceerd op: 01-01-2022
In haar proefschrift geeft neuropsycholoog Sanne Franzen ook de volgende tips voor professionals om dementie vast te stellen bij mensen met een migratieachtergrond.
- Gebruik de meest geschikte instrumenten voor de cliënt die je wilt testen. Probeer je in te leven in zijn de belevingswereld en verdiep je in zijn achtergrond.
- Blijf je steeds bewust van de invloed van taal, cultuur en opleiding op de resultaten.
- Als de familie zorgt voor de vertaling bij gesprekken, benadruk dan dat het belangrijk is dat zij de vragen aan en van de behandelaar alleen letterlijk vertalen en dat zij de cliënt niet helpen.
- Controleer of de cliënt de vragen echt heeft begrepen. Tolken kunnen een vraag soms verkeerd interpreteren.
- Wees voorzichtig met het trekken van conclusies bij culturele barrières. Mensen met een andere achtergrond kunnen soms op een andere manier praten over hun klachten dan je zelf zou doen.
Multiculturele taal- en geheugentest voor dementie
Wat zegt een taal- of geheugentest over de uitslag als die persoon plaatjes krijgt te zien van voorwerpen die hij nooit eerder heeft gezien? Niet zoveel, stelde neuropsycholoog Sanne Franzen vast. Zij ontwikkelde testen die de diagnose dementie nauwkeuriger kunnen stellen bij mensen met een multiculturele achtergrond. Ze beschrijft ze in haar proefschrift (pdf, 2022). Lees over de taal- en geheugentesten op de website van het Erasmus MC.