Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerken in de wijkWijkgerichte preventie

Laatst bijgewerkt op: 22-11-2024

Hoe zorg je dat oudere bewoners zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in goede gezondheid? De woonomgeving speelt hierbij een belangrijke rol, zowel fysiek als sociaal. De wijk beïnvloedt de gezondheid van bewoners en draagt bij aan de kansen die mensen hebben om zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij.

Wijkgerichte preventie richt zich op het versterken van gezondheid en welzijn van bewoners in een wijk, buurt of dorp. Daarbij is het belangrijk om niet alleen naar de gezondheid van het individu te kijken, maar juist ook naar de omgevingsfactoren. Wanneer de omgeving gezond gedrag stimuleert, kan een inwoner vaak langer gezond thuis blijven wonen. Door initiatieven te organiseren zorg je voor meer contacten in de wijk. De wijkverpleging heeft hierdoor meer contact met de ouderen en de ouderen ook met elkaar.

Portret verpleegkundig specialist

Door als wijkverpleegkundige aan te sluiten bij initiatieven in de wijk krijg je jouw wijk beter in kaart en leer je de inwoners beter kennen. Hierdoor kan je beter signaleren wanneer er preventief gehandeld moet worden. Bekijk de YouTube-video en zie hoe Kevin dit bij Buurtzorg Nederland aanpakt.

Breng jouw wijk in kaart

Een goed startpunt van samenwerken in de wijk is: in kaart brengen wie er allemaal in jouw wijk actief zijn en wat er speelt. Dat geeft veel aanknopingspunten en ideeën. In vier heldere stappen breng je de wijk in kaart.

Stappenplan en tips wijkgerichte preventie

Preventie ging in het verleden vooral om het voorkomen van verergering van de ziekte, of van de complicaties daarvan. Nu is het ook gericht op het voorkomen of uitstellen van problemen, ofwel vroegsignalering. De aandacht gaat daarbij steeds meer uit naar de wijk en de verschillende groepen inwoners die daar leven. Het bureau AEF heeft onderzoek gedaan naar wijkgerichte preventie. In hun rapport Wijkgerichte preventie en vroegsignalering vind je inspirerende voorbeelden van wijkgerichte preventie, een stappenplan en tips om in de praktijk wijkgericht en preventief te werk te gaan.

Samenwerking tussen zorg en welzijn 

De oplossingen voor gezond langer thuis wonen liggen vaak op het grensvlak van het zorgdomein en het sociaal domein. In het leven van mensen lopen die domeinen in elkaar over. Samenwerking tussen zorg, welzijn en wonen is nodig bij het aanpakken van complexe problemen en aanpassingen in leefstijl of leefomgeving. Wijkgerichte preventie doen we dus samen.

Meer informatie

Andere woorden die ook gebruikt worden voor wijkgerichte preventie zijn: wijkgerichte gezondheidsbevordering of communitybenadering. Lees meer over langdurige zorg voor thuiswonende ouderen.

Tips over wijkgerichte preventie

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden