Gezond eten en drinken
Laatst bijgewerkt op: 13-06-2024
De meeste mensen weten niet wat gezond eten en drinken echt betekent. Dat is niet vreemd, want gezond eten en drinken is niet voor iedereen hetzelfde. Welke voedingsstoffen goed voor je zijn, heeft met verschillende dingen te maken. Op deze pagina lees je waar je rekening mee moet houden om je cliënten gezond te laten eten.
Gezond verschilt per persoon
Gezonde voeding is belangrijk voor ons. We hebben eten en drinken nodig als brandstof en als bouwstof. En door gezond te eten kunnen we sommige ziekten voorkomen. Toch is gezond eten niet voor iedereen hetzelfde.
Welke voedingsstoffen je nodig hebt en hoeveel, hangt van verschillende dingen af. Het heeft onder andere te maken met je leeftijd, je geslacht, of je ziek bent en hoeveel je beweegt. Iemand met overgewicht heeft ander eten nodig dan iemand met een allergie. En iemand met diabetes heeft ander eten nodig dan iemand met ondervoeding.
Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een set richtlijnen om gezond te eten. Wil je meer lezen over de Schijf van Vijf en hoe jij als zorgprofessional dit hulpmiddel gebruikt? Bekijk dan de pagina Schijf van Vijf.
Afwijken van de Schijf van Vijf
Sommige mensen hebben iets anders nodig dan wat de Schijf van Vijf adviseert. Bijvoorbeeld topsporters, mensen met een aandoening of mensen die herstellen van een operatie. Voor deze mensen kan een diëtist een speciaal dieet opstellen. Dat dieet is dan aangepast voor wat die persoon nodig heeft.
Een diëtist vinden
Zoek je een diëtist? Via de website van het Voedingscentrum kom je eenvoudig in contact met een diëtist bij jou in de buurt. Thuiszorgteams werken vaak al samen met diëtisten. Je kunt daar ook terecht voor advies. Bewoners van een verpleeghuis kunnen meestal hulp krijgen van de diëtist binnen die zorginstelling.
Eten en drinken is meer dan alleen brandstof
Je eet en drinkt niet alleen voor de voedingsstoffen. Eten en drinken geeft de meeste mensen ook plezier en genot. Daarnaast geeft eten en drinken structuur aan je dag.
Daarom is eten en drinken extra belangrijk voor eenzame mensen, mensen in een instelling of mensen die weinig te doen hebben. Lees hoe je eten en drinken kan stimuleren. Of gebruik focuskaarten om extra aandacht te geven aan eten en drinken.
Meer lezen over gezond eten en drinken
- In het boek 'Toen was koken heel gewoon' schrijft Lisette Bossert over hoe eten en drinken voor meer geluksmomenten kunnen zorgen in het leven van mensen met dementie. Lees meer over dit boek op haar eigen website.
- Bekijk de onderbouwde aanpak Goed Gevoed Ouder Worden op de Databank erkende interventies.