Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

10 tips voor eten met meer smaak en plezier in het verpleeghuis

Gepubliceerd op: 27-11-2023

Door de verhuizing naar een verpleeghuis of groepswoning kan de eetlust minder worden. Toch moeten bewoners natuurlijk goed eten en drinken. Dat is belangrijk voor hun conditie, weerstand, autonomie en welzijn. Gebruik deze 10 tips om het eten voor de bewoners smaakvoller, plezieriger en uitdagender te maken.

1. Geuren van bakken, koken of opwarmen

De geur van eten is sterk verbonden aan herinneringen. Vertrouwde etensluchtjes kunnen daarom de eetlust opwekken. Is het mogelijk om ter plekke iets te bakken, koken of op te warmen? Dat zorgt voor etensgeuren die de smaakbeleving verhogen.

2. De smaakbeleving intenser maken

Als je ouder wordt, kun je steeds minder goed smaken proeven. Daarom helpt het om een maaltijd aantrekkelijker te maken met smaakversterkers. Voeg bijvoorbeeld eens kruiden toe, zoals peterselie en bieslook. Of gebruik specerijen als nootmuskaat, kerriepoeder en gemberpoeder. Voor de liefhebber zijn knoflook en sambal ook interessante ingrediënten voor meer smaak.

3. Gebruik contrastkleuren

Niet alleen proeven en ruiken zijn belangrijk voor de smaak. Ook het uiterlijk van een maaltijd draagt eraan bij. Op latere leeftijd gaat meestal het gezichtsvermogen achteruit. Dus een wit bord met aardappelpuree, bloemkool en een gehaktbal? Dat kan betekenen dat alleen de gehaktbal wordt opgegeten. Met verschillende kleuren op het bord nodig je meer uit om te eten. Speel dus met contrastkleuren in de gerechten.

4. Kleine porties bij weinig eetlust

Heeft een bewoner minder eetlust? Bied dan niet te veel aan op een bord. Iemand kan beter om een extra portie vragen dan de helft moeten laten staan. Serveer kleine porties op een groot bord. Het lijkt dan minder en dat moedigt de bewoner aan om het te eten.

5. Een overzichtelijke tafel

Een volledig gedekte tafel is voor de ene persoon een plezier voor het oog. Maar voor de ander is het onoverzichtelijk. Een bewoner kan erdoor afgeleid worden, in de war raken en de weg niet vinden. Probeer de tafel dus rustig en overzichtelijk te dekken.

6. Aansluiten op oude eetgewoontes

Vroeger zag het eten in Nederland er anders uit. Groentes als courgettes, aubergines, peultjes, groene asperges, venkel, broccoli en paprika kenden we nog niet in Nederland. Daarmee maakten we pas in de jaren 70 kennis. Ouderen zullen deze groenten minder snel herkennen en misschien ook minder waarderen. 

De groenten van vroeger zullen beter in de smaak vallen. Dat geldt ook voor andere dingen. Zo was het vroeger normaal om een tafellaken te gebruiken en niet placemats zoals nu.

7. Handzaam en zelf eten

Zelfstandig kunnen eten is voor ieder mens het prettigst. Wees dus creatief als een bewoner moeite heeft om bestek te gebruiken. Stamppot of macaroni kun je bijvoorbeeld met een lepel eten. Een gesmeerde boterham is ook dubbelgevouwen te eten. En soep en desserts passen in een drinkbeker. 

Of zorg dat bewoners hun eten met de hand kunnen pakken. Denk aan boontjes, aardappelpartjes en stukjes hamburger. Een handzame maaltijd wordt vaak beter gegeten. Bovendien geeft het een groter gevoel van eigenwaarde.

8. Meehelpen met de maaltijd

Voor sommige mensen is bijdragen aan de maaltijd erg belangrijk. Bijvoorbeeld zelf een aardappel schillen (of alleen vasthouden, dat kan ook), zelf opscheppen of de eigen boterham smeren. Autonomie en vaste gebruiken zoals deze zorgen voor meer enthousiasme over het eten.

9. Een omgeving die past bij de persoon

Een achtergrondmuziekje of een gezellig gesprek aan tafel zorgt voor veel mensen dat ze smakelijker eten. Maar voor anderen zijn zulke geluiden juist storende prikkels. Zij raken geïrriteerd en zullen minder eten en drinken. Probeer de omgeving aan te passen op de wensen van de bewoner.

10. Zien eten, doet eten

Het gezegde ‘zien eten, doet eten’ spreekt voor zich, maar gaat niet altijd op. De andere mensen aan tafel hebben een invloed op het eetgedrag. Kijk en luister goed wat er aan tafel gebeurt.