Regeldruk: genezen of voorkomen?
Gepubliceerd op: 02-05-2022
De afgelopen jaren is (terecht) veel aandacht uitgegaan naar het verminderen van regeldruk voor zorgmedewerkers. Regels en registraties zijn geschrapt, en onderliggende problemen van regeldruk zijn inzichtelijk gemaakt. Er wordt gewerkt aan het kleiner maken van het probleem, en dat is zeker de moeite waard. Maar, het blijft een vorm van symptoombestrijding. Is het niet logischer om regeldruk óók te voorkomen? Bart van Mierlo, senior adviseur bij Vilans geeft zijn visie.
Regeldruk is een systemisch vraagstuk. Met andere woorden: zowel zorgmedewerker, staf en management bij zorgaanbieders, als systeempartijen zijn onderdeel van het probleem én de oplossing. In de praktijk hoor en zie ik helaas dat de regels en registraties niet altijd aansluiten bij het werk van de zorgmedewerker. De behoeften van zorgmedewerkers zijn (onbedoeld) op de achtergrond geraakt. Om meer effect te sorteren, is er wat mij betreft een andere, aanvullende kijk op het vraagstuk nodig.
Ik ben zelf geïnspireerd geraakt door zorgaanbieders die het vraagstuk regeldruk op een andere manier benaderen. Hoewel deze koplopers zelf niet in termen van regeldruk praten. Zij benaderen dit vraagstuk vanuit behoeften van zorgmedewerkers (en cliënten): wat hebben zij nodig om hun werk goed te doen? En wat moet daarvoor geregeld worden? Dus niet ‘Hoe kunnen we het ECD slimmer inrichten?’, maar ‘Wat hebben cliënten en zorgmedewerkers nodig? En hoe kan het ECD daar dan aan bijdragen? Of is wat anders nodig?’ Ik zie zelf veel potentie in deze mensgerichte ontwerpaanpak.
Het komende jaar gaat Vilans enkele koplopers volgen, en daarover delen. Want het klinkt vanzelfsprekend en makkelijk, maar dat is het blijkbaar niet. Het vraagt om een andere manier van kijken naar het vraagstuk en om een andere manier van organiseren. Bijvoorbeeld door eigenaarschap van medewerkers op alle niveaus te organiseren, zo is te lezen in het verhaal van JP van de Bent. Komend jaar gaan we op zoektocht: wat is nodig om regeldruk te voorkomen? En wat is een goede verhouding tussen genezen en voorkomen?
Mocht je ook hier mee bezig zijn, dan kom ik graag met je in contact!