Meer met muziek doen bij mensen met dementie
Gepubliceerd op: 13-01-2023
Het is heel goed mogelijk om met muziek de kwaliteit van het leven van mensen met dementie te verhogen. Muziektherapie kan daarom waardevol zijn als mensen hun gevoelens of gedachten niet meer goed kunnen uiten. Sherida geeft muziektherapie aan mensen met dementie en mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) bij zorgorganisatie AxionContinu. Tijdens de bijeenkomst van het Kennisnetwerk Dementie op 8 december 2022 vertelde zij meer over haar werk. Waarom is muziek inzetten zo belangrijk? Waarom moet je meer doen met muziek? Je leest het hieronder.
Muziek stimuleert het brein
Muziek stimuleert verschillende gebieden in het brein. Bij het luisteren naar muziek komt er dopamine vrij. Dopamine is de neurotransmitter voor het ervaren van geluk, genot, blijdschap en welzijn. Muziek luisteren verlaagt ook het niveau van stresshormoon cortisol in ons lichaam!
Muziek inzetten voor rustmomenten
Muziek helpt bij het vormen van je identiteit. Het verbetert het humeur, helpt bij het maken van contact en versterkt je band met elkaar. Daarnaast verlaagt muziek het risico op depressieve symptomen en zorgt het voor ontspanning en troost. Muziek vermindert gevoelens van pijn, stress en angst en is een middel om rust te creëren.
Muziek beïnvloedt het gedrag
Muziek kan ons activeren. Het brengt ons plezier en ontspanning. Ook kan het zorgen voor afleiding en mocht het nodig zijn het ombuigen van gedrag.
Muziek voor elk tijdstip
Muziek kan op meerdere momenten van de dag een fijne bijdrage leveren. Denk bijvoorbeeld aan muziek bij het wakker worden of tijdens zorgmomenten. Ook in de middag, voor het slapen gaan of tijdens het uitdelen van medicijnen kan muziek prettig werken.
Muziek, hoe zet je het goed in?
Gebruik voor het luisteren van muziek een koptelefoon. Zo kan een bewoner luisteren zonder dat anderen er last van hebben. Of zet tijdens zorgmomenten rustige, instrumentale of voorkeursmuziek aan. Zing of neurie zelf mee. Achterhaal wat iemands voorkeursmuziek is, dat hoeft niet altijd de muziek te zijn waar men een cd van heeft. Vaak gaat de keuze naar muziek uit de adolescentie (tussen de 15 en 25 jaar) Of schakel de hulp van familie of naasten in.
Tip: gebruik een metronoom
Op Spotify zijn diverse afspeellijsten beschikbaar, zoals die van Alzheimer Nederland. Ook kan muziek helpen om soepeler te lopen of bewegen. Zeker bij cliënten met Parkinson. Een metronoom kan daar bijvoorbeeld bij helpen. Een metronoom geeft het aantal slagen per minuut aan. Deze kun je gratis downloaden in de Appstore of Google Playstore als je zoekt op Pro Metronome. Kijk ook eens naar de documentaire Alive inside voor inspiratie.
Muziek, wat kun je beter niet doen?
Zet geen radio aan. Van de radio komen veel te veel prikkels, zoals muziek, reclames, het journaal en gepraat tussendoor. Zelf geselecteerde muziek die past bij de smaak van de client of zijn of haar culturele achtergrond of instrumentale ontspanningsmuziek werkt veel beter. En zet tijdens het eten zeker geen muziek of tv aan. Er zijn al zoveel geluiden: bestek dat op een bord tikt is ook al muziek. Je wil de concentratie bij het eten hebben. Iemand zou zich bijvoorbeeld kunnen verslikken als hij of zij wil meezingen.