Werkboek Goed in Gesprek
Gepubliceerd op: 01-07-2020
Laatst bijgewerkt op: 27-09-2024
Voor het bieden van persoonsgerichte zorg zijn goede luister- en gespreksvaardigheden van groot belang. Met het praktische werkboek ‘Goed in Gesprek’, met 20 eenvoudige oefeningen, kunnen medewerkers in verpleeghuizen hun luister- en gespreksvaardigheden versterken. Steeds wordt de verbinding gelegd met de dagelijkse praktijk. De kwaliteits- of complimentenkaartjes worden bij diverse oefeningen gebruikt. Ook vind je hier praktische tips voor activeren.
Werkboek Goed in Gesprek
In dit werkboek zijn 20 werkvormen gebundeld waarmee de luister- en gespreksvaardigheden worden versterkt. De werkvormen koppelen de opdracht altijd aan de dagelijkse praktijk. Het gaat om het gesprek over welbevinden, zelfstandigheid, het samenspel met het sociaal netwerk en de samenwerking binnen en buiten teams. Bij luister- en gespreksvaardigheden gaat het om aandacht en respect, de tijd nemen voor elkaar, écht luisteren, het zwijgen en de juiste vragen stellen, het checken of je de ander goed begrijpt en het niet invullen voor een ander. Het gaat om de verbale en non-verbale communicatie. Onder begeleiding van een coach, collega of teamleider kan je met deze 20 werkvormen zelf aan de slag met het versterken van de gespreksvoering in het dagelijks werk.
Praktische tips voor activerende werkvormen
Hierin zijn tips te vinden hoe je de werkvormen in het bovenstaande Werkboek goed in gesprek het beste kunt ondersteunen. Denk hierbij aan:
- Besteed zorg en tijd aan de voorbereiding en organisatie.
- Wees uitnodigend, waarderend en draag zorg voor veiligheid.
- Laat deelnemers zo veel mogelijk van elkaar leren.
Downloads