Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Programma's / projecten

Waardigheid en trots voor de toekomst

5 manieren om mensen met dementie digitaal te stimuleren

Gepubliceerd op: 15-07-2024

Beelden en muziek van vroeger roepen vaak herinneringen op die een gesprek op gang brengen of aanleiding zijn tot een dansje of meezingen. Veel zorginstellingen zetten daarom interactieve technologieën of spellen in om bewoners met dementie mentaal en fysiek te stimuleren. Je kunt zo ook inspelen op hun verschillende voorkeuren, behoeften en beperkingen. Waarvoor kun je deze stimulatietechnologieën zoal inzetten? 

1. Geheugen trainen

Bij beginnende dementie is het goed om het geheugen te trainen. Daarom zijn er geheugenspelletjes zoals memory en rebussen die op deze groep afgestemd zijn. Hiermee kan iedereen dagelijks op zijn eigen niveau trainen.

2. Bewegen leuker maken 

Wil je juist dat mensen hun spieren trainen dan, dan kun je hen via speciale fietspedalen mee laten fietsen met bewegend beeld. Als dat gepersonaliseerde beelden uit een bekende omgeving zijn is dat extra stimulerend voor de cliënt.

'De bewegende beelden leiden af van het sporten. Maar het is ook gewoon leuk om bewegende beelden te zien terwijl je fietst. Het is dus ook een stukje dagbesteding.'

Zorggroep Solis

3. (Groeps)activiteit op gang brengen 

Samen kijken naar oude reclames en foto’s of luisteren naar muziek van vroeger, nodigt mensen met dementie uit tot interactie. Zo stimuleren interactieve beeldtafels ouderen om herinneringen te delen en samen iets te doen. Je kunt ook attributen erbij halen om het nog interactiever te maken.

'We gebruiken ook potjes bij het bellenblaasspel, visnetjes bij het vissen en een handveger en blik bij het bladeren vegen. Bij ons gebruiken bewoners met dementie de tovertafel elke dag.'

Zorgboog voor bewoners met dementie

4. Laten herbeleven

Dompel de bewoner onder in zijn of haar leven. Hoe persoonlijker, hoe meer interactie dit oproept. Zo kun je hen in een treincoupé laten zitten, waar in het ‘raam’ beelden van hun favoriete vakantieland voorbijkomen. Het is of ze weer op reis zijn. Of je kunt een kamer inrichten waar fotolijstjes en ramen persoonlijke foto’s en beelden laten zien zodra iemand binnenkomt. Zo ontstaan ineens gesprekken die anders nooit op gang zouden komen.

5. Vragen wat ze leuk vinden

Neem niets aan, maar vraag de ouderen zelf wat ze leuk vinden. Je kunt hun belangstelling spelenderwijs peilen door langzaam foto’s voorbij te laten komen op een scherm, terwijl je de vragen stelt. Welke rituelen en gewoontes vindt u belangrijk? Van welke sporten en uitstapjes kunt u genieten? Welke activiteiten vindt u leuk? Waar kunt u van genieten?

Bewoners kunnen zelf aanklikken wat ze leuk vinden. Zo weet je met welke activiteiten je hen kunt stimuleren en hoe je beeldmateriaal kunt personaliseren.

Meer informatie

Lees meer over de technologie Interactieve ervaringen en bekijk een overzicht van alle zorgtechnologieën.