Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Leidraad

Taal

Nederlands

Prijs

Gratis

Praatkaarten Autonomie in Samenspraak

Gepubliceerd op: 25-07-2024

Met de praatkaarten haal je informatie op bij mensen met dementie. Je gaat met elkaar in gesprek over verschillende thema’s om betere persoonsgerichte zorg te kunnen geven. Je vindt de praatkaarten via de link onderaan deze pagina. Je kan deze kaarten zelf uitprinten en gelijk gebruiken.

Hoe gebruik je de praatkaarten?

De praatkaarten gebruik je in een gesprek met je cliënt. Met behulp van de praatkaarten leer je je cliënt beter kennen. De inzichten die je opdoet in het gesprek verwerk je in het zorgdossier van de cliënt. Zo kun je de inzichten delen met alle betrokken zorgverleners. Maak een afspraak om rustig met elkaar in gesprek te gaan. Bespreek met de cliënt wat een goed moment is voor dit gesprek.  

De praatkaarten gaan over verschillende thema’s zoals: 

  • Uiterlijke verzorging
  • Eten en drinken
  • Vaste gewoontes
  • Samenwonen met medebewoners
  • Vrije tijd en activiteiten

Elke kaart heeft een afbeelding op de voorkant. Op de achterkant staan hulpvragen, die je kunnen helpen bij het gesprek met je cliënt.

Voor wie zijn de praatkaarten?

De praatkaarten zijn in eerste instantie gemaakt om in gesprek te gaan met mensen met dementie, die wonen op een kleinschalig wonen afdeling. Uit ervaring blijkt dat de kaarten ook ingezet kunnen worden bij andere zorgvragers.

Over de praatkaarten

De set praatkaarten is gebaseerd op de methode ‘Zo gezegd, zo gedaan’. En ontwikkeld door geestelijk verzorgers en de Kunst en Cultuur-coördinator werkzaam bij Vitalis Woonzorg Groep in samenwerking met studenten van Sint Lucas Eindhoven. Dit is gesponsord door VGVZ (Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen). Het onderzoek naar het gebruik van de praatkaarten is uitgevoerd door Fontys, in samenwerking met Summa College, ROC Tilburg, Vitalis Woonzorggroep, Thebe, de Wever en Tranzo.