Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Website

Organisatie / Uitgever

hulpmiddelenwijzer.nl

Hulpmiddelen om gemakkelijker de wc te gebruiken

Gepubliceerd op: 04-02-2022

Hieronder vind je per soort hulpmiddel meer uitleg. Naast deze algemene beschrijvingen kan je meer en gedetailleerdere informatie over incontinentiehulpmiddelen en over producten op de Nederlandse markt vinden op de webpagina'Toilet gebruiken'van de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Toiletstoel of postoel

Met een toiletstoel naast het bed blijft de cliënt ’s nachts doorgaans continent. De cliënt hoeft dan niet naar het toilet te lopen. Er bestaan verschillende soorten toiletstoelen, die soms ook als douchestoel zijn te gebruiken:

  • Niet verrijdbare (douche-)toiletstoel. Opvouwbare exemplaren zijn handig voor op reis.
  • Toiletstoel met sta-op mechanisme (sta-op toilet): als de cliënt moeite heeft met opstaan en gaan zitten, kan een sta-op-toilet helpen. Een sta-op-toilet is eigenlijk een frame met een elektrische toiletbril.  Als deze in de hoogste stand staat, hoeft de cliënt er alleen maar tegenaan te leunen en via een bedieningsknop zakt de bril. Na gebruik duwt de bril de cliënt weer terug tot stastand.
  • (Douche-)toiletrolstoel: duwwagen. Ze lijken op duwrolstoelen.
  • (Douche-)toiletrolstoel: zelfbeweger. Ze lijken op rolstoelen die door de gebruiker zelf moeten worden aangedreven.

Toiletonderdouches en -drogers (spoel-droog-toilet)

Een toiletonderdouche en -droger biedt de werking van een bidet en maakt zowel de voorkant als de achterkant van het lichaam met water schoon. Daarna wordt het onderlichaam door warme lucht gedroogd. Met een druk op de knop krijgt de cliënt een complete intieme schoonmaakbeurt. Er zijn geen handen nodig, geen toiletpapier en ook geen handdoeken. Er zijn twee soorten: ingebouwd in het toilet en op het toilet te monteren.

Verhoogde toiletpot

Wees heel terughoudend met de inzet van een verhoogde toiletpot of toiletverhoger, al kunnen cliënten er beter op en af gaan. Er is nog weinig onderzoek naar de voor- en nadelen gedaan, maar er zijn signalen dat een te hoog toilet nadelen heeft.

  • Door de slechte houding worden darmen en blaas niet altijd helemaal geleegd. Dat kan een verhoogd risico op incontinentie betekenen.
  • Op een verhoogd toilet moet de cliënt harder persen om de blaas en darmen te legen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op hersenbloedingen.

Er bestaan verschillende hoogten bij de toiletpot of de (monteerbare) verhogers. Toiletverhogers kunnen vast op een toilet worden gemonteerd, als frame boven een toilet worden gezet of los op het toilet worden geplaatst.