Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Downloads

Soort

Werkboek

Taal

Nederlands

Bron

Gezonde wijk- en regioaanpak, RIVM

Downloads

Dagboek Wijkgerichte Preventie

Gepubliceerd op: 25-01-2020

In dit dagboek houd je bij welke activiteiten jij op het gebied van wijkgerichte preventie uitvoert. Heb je bijvoorbeeld een 'bankjesroute' naar het winkelcentrum opgezet of heb je in kaart gebracht waar mensen in de wijk behoefte aan hebben of koppel jij bijvoorbeeld mensen met vergelijkbare vragen en wensen aan elkaar? Ga dan aan de slag met het Dagboek Wijkgerichte Preventie.

Wat is wijkgerichte preventie?

Wijkgerichte gezondheidsbevordering, ook wel wijkgerichte preventie of communitybenadering genoemd, richt zich op het versterken van gezondheid en welzijn van bewoners in een wijk, buurt of dorp. De wijk raakt direct de gezondheid van bewoners. Een gezonde wijk draagt bij aan de kansen die mensen hebben om zichzelf te ontwikkelen en te participeren in de maatschappij.

De belangrijkste onderdelen van wijkgerichte gezondheidsbevordering:

  • Een gezonde leefstijl.
  • Goede toegang tot preventie, zorg en welzijn.
  • Een gezonde fysieke omgeving; een gezonde sociale omgeving.
  • Participatie.

Hoe gezond inwoners van een wijk of regio zijn, hangt af van veel verschillende factoren. Dat wordt vooral duidelijk bij complexe (gezondheids)problemen, zoals bijvoorbeeld overgewicht. Daarbij spelen niet alleen leefstijlfactoren een rol, zoals ongezonde voeding, maar ook:

✓ Leefomstandigheden, zoals schulden of werkloosheid.

✓ Persoonlijke vaardigheden, zoals gebrek aan regie over het eigen leven.

✓ Omgevingsfactoren, zoals een onveilige buurt die niet uitnodigt om te bewegen.

Om te zorgen voor gezonde inwoners en om complexe problemen aan te pakken is samenwerken tussen professionals in de wijk, buurt of dorp nodig. Professionals in de wijk en de eerste lijn zien steeds meer mensen met gezondheidsvragen waarvoor de oplossing in het sociaal domein of leefstijladvisering te vinden is. Reden genoeg om als professional werkzaam in de wijk de handen ineen te slaan met bijvoorbeeld huisartsen, buurtsportcoaches en de gemeente.

Downloads