Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

SABA: omgaan met apathie bij mensen met dementie in het verpleeghuis

Gepubliceerd op: 21-04-2022

Apathie heeft gevolgen voor de zelfstandigheid, gezondheid, het risico op overlijden en de kwaliteit van leven. Het onderbreken van apathie kan bijdragen aan het welbevinden. Maar voor mensen met apathie is dit moeilijk: ze hebben anderen nodig om dit te realiseren. Omgaan met apathie bij mensen met dementie kan bovendien lastig zijn voor naasten en zorgprofessionals. Om het opmerken, onderzoeken en onderbreken van apathie bij mensen met dementie in het verpleeghuis te ondersteunen, is de werkwijze Samen in Actie bij Apathie (SABA) ontwikkeld, met bijbehorende materialen.

Bekijk onderstaand filmpje voor de korte uitleg over het project Samen in Actie Bij Apathie (SABA) en de materialen:

Materialen

In het project SABA hebben naasten en zorgprofessionals samen met onderzoekers van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), verschillende materialen ontwikkeld die je helpen omgaan met apathie bij mensen met dementie die in het verpleeghuis wonen. 

  • Een Folder voor naasten, vrijwilligers of medewerkers wonen en welzijn, over wat apathie is en hoe je het kunt opmerken.
  • Een Animatie over wat apathie is, wat de gevolgen zijn voor het contact met elkaar en hoe je er mee om kunt gaan.
  • Het Plezierige Activiteiten Plan Apathie(PAP-A), waarmee je, als zorgprofessionals en naasten, samen afspraken maakt hoe je apathie bij de betreffende persoon kunt onderbreken.
  • Een Activiteitenblad Apathie met praktische voorbeelden van (kleine) activiteiten die je met bewoners kunt doen om apathie te onderbreken.
  • De Praatplaat Apathie als gespreksleidraad voor zorgprofessionals om apathie op te merken, te onderzoeken en te onderbreken.
  • Module 'Wat is apathie?' om de kennis over apathie te vergroten.
  • Module 'Actieve tijd' met informatie en praktische tips om contact te maken met mensen met dementie en samen activiteiten te ondernemen.
  • Een Handreiking Bewonersbespreking waarmee zorgprofessionals, onder begeleiding van een psycholoog in gesprek gaan over apathie
  • De handreiking Implementatie en presentatie 'Organisatie Wijs': om SABA binnen een organisatie te implementeren

Alle materialen zijn ontwikkeld op basis van onderzoek. Hierbij zijn zorgorganisaties Archipel en de Zorgboog betrokken geweest, net als het UKON/Radboudumc, Amsterdam UMC en de Open Universiteit. Het project is gefinancierd door ZonMw en Alzheimer Nederland.

Ga naar

UKON

De tools en informatie over het SABA project vind je op de website van het UKON.