Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Zelftest

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

VeiligheidNL

Valrisicotest: risico op vallen beoordelen

Gepubliceerd op: 04-04-2024

Met de Valrisicotest beoordeel je of een cliënt een laag, matig of hoog risico heeft om te vallen. Je kunt snel inschatten of er een verhoogd risico op vallen bestaat door te kijken naar eerdere valincidenten, valangst en mobiliteitsproblemen. Als een cliënt eerder is gevallen, zijn er verschillende factoren die het risico op vallen beïnvloeden.

Hoe kan de Valrisicotest ingezet worden? 

De Valrisicotest kun je uitdelen tijdens bijeenkomsten of gebruiken in een-op-eencontact met ouderen. De oudere kan samen met een zorgprofessional de stappen doorlopen om advies op maat te krijgen. 

Waaruit bestaat de Valrisicotest? 

  • In stap 1 gaan de vragen over de valgeschiedenis, valangst en mobiliteitsstoornissen. Op basis van deze drie vragen kan snel worden ingeschat of er sprake is van een valrisico. 
  • In stap 2 wordt de ernst van het valrisico beoordeeld. Aan de hand van enkele vragen kan worden ingeschat of er sprake is van een hoog valrisico.
  • In stap 3 wordt met de looptest beoordeeld of de mobiliteit van de oudere zodanig verstoord is dat sprake is van een laag of matig valrisico.

Ga naar

VeiligheidNL

Download de Valrisicotest op de website van VeiligheidNL