Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Richtlijn

Organisatie / Uitgever

Palliaweb

Prijs

Gratis

Richtlijn Rouw

Gepubliceerd op: 23-04-2025

Jaarlijks overlijden ongeveer 152.000 mensen in Nederland. Daarvan is 70% aangekondigd: het overlijden vindt plaats na een ziektetraject, zoals kanker, hartfalen of dementie. Jaarlijks krijgen dus veel mensen, zoals patiënten, naasten en zorgverleners, te maken met rouw. De richtlijn Rouw ondersteunt zorgverleners die betrokken zijn bij de(na)zorg voor patiënten in de palliatieve fase en hun naasten.

Rouw is het geheel van lichamelijke, emotionele, sociale en andere reacties na het verlies van iets of iemand die belangrijk is. Rouw is op zich geen reden voor zorgen of professionele hulp, maar het helpt als anderen openstaan voor iemands gevoelens en aandacht geven aan wat die persoon meemaakt. 

Doel 

De richtlijn Rouw doet aanbevelingen voorsignalering, begeleidingen doorverwijzing als er sprake is van rouw bij patiënten in de palliatieve fase, hun naasten/nabestaanden en zorgverleners. De richtlijn heeft als doel de kwaliteit van leven van patiënten en naasten en de kwaliteit van zorgverlening te verbeteren.

Voor wie?

Deze richtlijn is voor alle zorgprofessionals die zorgen voor mensen in de palliatieve fase en hun naasten. Met deze richtlijn kunnen ook onderdelen gemaakt worden die speciaal bedoeld zijn voor bijvoorbeeld vrijwilligers in de palliatieve zorg.

Elk rouwproces is uniek

Naasten, maar ook zorgprofessionals en vrijwilligers kunnen rouwen na het verlies van iemand die belangrijk voor hen was. Dit kan gebeuren vóór, tijdens of na het overlijden. Besef dat ieder rouwproces uniek is. En dat je zelf ook rouw kunt hebben. Rouw is niet prettig, maar wel normaal. Er bestaat ook geen ‘juiste’ manier van rouwen. Het kan opluchten hierover te praten.

Online vind je informatie over rouw die kan helpen. Het is goed mensen daarover voor te lichten. Sta daarbij open voor culturele verschillen en diversiteit. Vraag door waar mensen behoefte aan hebben. Handige tips vind je in de richtlijn.

Ga naar

Palliaweb

Bekijk de Richtlijn Rouw