Ketenaanpak Valpreventie
Gepubliceerd op: 07-10-2024
De gemeenten hebben de taak gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie in te richten voor haar inwoners van 65 jaar en ouder met een valrisico. Dit is vastgelegd is het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven akkoord (GALA). Deze handreiking helpt om aan de slag te gaan met de Ketenaanpak Valpreventie.
De handreiking Ketenaanpak Valpreventie omschrijft de stappen die een oudere doorloopt en hoe je deze samen met de juiste professionals implementeert. Voor een effectieve implementatie zijn in de handreiking ook de voorbereiding en borging meegenomen. Elke stap wordt ondersteunt met formats, verdiepende kennis en inspirerende praktijkvoorbeelden.
Bekijk de animatie over de handreiking Ketenaanpak Valpreventie:
Stappen Ketenaanpak Valpreventie
Voorbereiden
Een geslaagde implementatie begint met een goede voorbereiding.
Stap 1. Opsporen
De ketenaanpak begint met het opsporen van ouderen (thuiswonende 65-plussers) met een valrisico (laag, matig, hoog).
Stap 2. Screenen
Bij de ouderen met een hoog valrisico wordt met de Valanalyse gescreend op de aanwezige valrisicofactoren, zodat er op maat adviezen en interventies gegeven kunnen worden.
Stap 3. Interventies
De interventies zijn gericht op het verminderen van de risicofactoren voor vallen. Een effectieve valpreventie-aanpak bevat altijd een valpreventieve beweeginterventie.
Stap 4. Structureel aanbod
Om de verbeteringen in balans, functioneren en spierkracht te behouden is het van belang door te gaan met beweegoefeningen na afloop van de valpreventieve beweeginterventie.
Borgen
Het evalueren en borgen van de ketenaanpak valpreventie en gemaakte samenwerkingsafspraken.