Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Checklist

Organisatie / Uitgever

VeiligheidNL

Prijs

Gratis

Checklist valpreventie verpleeghuis

Gepubliceerd op: 22-01-2025

Het vermijden van valongevallen voorkomt letsel bij bewoners, draagt bij aan kwaliteit van zorg en bespaart kosten. Valpreventiemaatregelen zijn daarvoor heel effectief. Hoe goed worden deze binnen jouw verpleeghuis toegepast? VeiligheidNL heeft hiervoor de Checklist valpreventie verpleeghuis ontwikkeld.

Met de checklist van VeiligheidNL zie je in één oogopslag wat al goed gaat en waar je nog kunt verbeteren. Hoe scoort jouw verpleeghuis op het gebied van valpreventie?

Dit betekent dat je bewust bent van je eigen cultuur.  Daarnaast kun je je inleven in andere culturen en daarvoor openstaan. Je oordeelt daarbij niet, maar stelt vragen vanuit nieuwsgierigheid. Je let op dat je je niet laat leiden door oordelen, vooroordelen en aannames over de ander.

Een interne richtlijn over valpreventie, gebaseerd op wetenschappelijke evidentie, zorgt voor een eenduidige en effectieve aanpak van valpreventie. Het zorgt ervoor dat het personeel op een consistente en gestandaardiseerde manier werkt aan valpreventie. 

Bij valongevallen spelen vaak meerdere factoren een rol. Multidisciplinair samenwerken is belangrijk bij valpreventie in het verpleeghuis omdat verschillende experts, zoals helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, artsen en ergotherapeuten, elk unieke kennis en vaardigheden inbrengen. 

Deze samenwerking zorgt voor een holistische benadering, waarbij alle fysieke, medische en omgevingsfactoren van de bewoner in acht worden genomen. Dit leidt tot effectievere preventie en betere zorgresultaten. De wereldrichtlijn benadrukt dan ook het belang van een multidisciplinaire aanpak om valrisico's te identificeren en te minimaliseren. 

Het regelmatig bijscholen van medewerkers over valpreventie is belangrijk. Door hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden, herkennen ze risicofactoren tijdig en kunnen ze effectieve preventieve maatregelen toepassen.

Om het thema valpreventie op de agenda te houden binnen de organisatie, is de oprichting van een werkgroep valpreventie van grote meerwaarde. De werkgroep komt regelmatig bij elkaar om het thema levend te houden, de voortgang te monitoren, te sturen op beleid en benodigde verbeteringen door te voeren. 

Om een goede link te creëren tussen de theorie (plannen, verbetersuggesties en interne richtlijn) en de praktijk, zijn aandachtsvelders essentieel. Zij kunnen signaleren, informeren, bewustmaken en het onderwerp levendig houden op de afdeling. Daarnaast kunnen ze input leveren over verbeteringen.

Een aandachtsvelder valpreventie is een zorgprofessional die zich richt op het verminderen van valincidenten bij bewoners en daar ook tijd voor heeft. Deze persoon stelt bijvoorbeeld persoonlijke preventieplannen op en geeft voorlichting aan zowel bewoners als collega’s. Na een valincident evalueert de aandachtsvelder de situatie om herhaling te voorkomen.  

Valregistratie geeft inzicht in het aantal valincidenten (en evolutie hiervan), hoe valincidenten ontstaan en welke geleerde lessen je daaruit kunt halen. Het kan bijdragen aan het voorkomen van toekomstige valincidenten. Daarom is het van belang dat elke medewerker op gestandaardiseerde wijze valincidenten bij bewoners registreert.

Verpleeghuisbewoners hebben een hoog valrisico dat veelal veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van meerdere valrisicofactoren. Het is daarom belangrijk een valrisicobeoordeling op meerdere factoren uit te voeren (multifactoriële valrisicobeoordeling). Zo kun je de verschillende risicofactoren in kaart brengen en vervolgens gerichte preventieve maatregelen inzetten. Dit leidt tot kwalitatieve, veilige en gepersonaliseerde zorg.

Onderzoek wijst uit dat het uitvoeren van multifactoriële interventies effectief is op het aantal vallen en valfrequentie. Dit zijn interventies die zich richten op meerdere factoren. De Wereldrichtlijn Valpreventie uit 2022 beveelt dan ook verschillende maatregelen aan voor het voorkomen van vallen bij verpleeghuisbewoners. Deze maatregelen zijn gebaseerd op een multidomeinbenadering, waarbij een combinatie van interventies wordt toegepast, afgestemd op de individuele behoeften van de bewoner en op basis van de resultaten uit de multifactoriële valrisicobeoordeling.

Ga naar

VeiligheidNL

Lees meer informatie en download de checklist op de website van VeiligheidNL