6 tips over handhygiëne
Handhygiëne is een heel belangrijk onderdeel van infectiepreventie. Misschien zelfs wel het belangrijkste. Zeker als je verspreiding van en besmetting met ziektekiemen wil voorkomen. Maar hoe doe je dat nu op de juiste manier? We geven 6 antwoorden op veelgestelde vragen.
1. Wanneer gebruik je handalcohol en wanneer moet je je handen wassen?
Handhygiëne is handen wassen met water, zeep en een papieren handdoek of handen desinfecteren met handalcohol. Doe het nooit alle twee achter elkaar. Dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook liever niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Handalcohol kun je bijna altijd gebruiken, behalve in sommige situaties. Dan is het nodig om je handen te wassen met water en zeep en deze af te drogen met een papieren handdoek. Dit doe je wanneer je:
- zichtbaar vuile handen hebt;
- natte handen hebt;
- plakkerige handen hebt;
- zelf naar de wc bent gegaan.
2. Hoe moet je je handen reinigen?
Handhygiëne heeft alleen zin als je het op de juiste manier doet. Deze twee video’s laten zien hoe je je handen moet wassen en desinfecteren.
3. Waarom zou je handalcohol gebruiken in plaats van je handen wassen?
Er zijn een aantal redenen waarom je handalcohol gebruikt in plaats van je handen wast, namelijk:
- Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar water droogt je handen uit. Handalcohol is speciaal ontwikkeld om uitdroging van de handen tegen te gaan. Het bevat een soort crème, een zogenaamde ‘terugvetter’.
- Handalcohol is sneller in gebruik.
- Handschoenen gaan makkelijker aan na het gebruik van handalcohol.
- Tijdens het desinfecteren van je handen kun je gemakkelijk een praatje maken met de bewoner. Je staat ook niet met je rug naar de cliënt toe. Dit is bij een wastafel vaak wel het geval.
- Je kunt handalcohol altijd bij je dragen in een klein flesje.
4. Moet je ook handhygiëne toepassen als je handschoenen draagt?
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: ja! Handschoenen zijn nooit een vervanging voor handhygiëne. Wil je zorgen dat je handschoenen schoon zijn als je begint? Dan is het belangrijk om je handen te desinfecteren voordat je de handschoenen pakt en aantrekt. Je mag trouwens nooit handalcohol op je handschoenen doen. Lees meer over handschoenen en hygiëne.
5. Wat als bewoners bij het oogdruppelen klagen over pijnlijke ogen nadat je handalcohol hebt gebruikt?
Bij het juiste gebruik van handalcohol gebeurt dit niet zo snel. Wel is het heel belangrijk om je handen goed droog te wrijven. Blijf je handen tegen elkaar wrijven totdat ze helemaal droog zijn. Dan veroorzaken je handen geen prikkende ogen.
6. Kun je bij droge of kapotte handen en eczeem wel handalcohol gebruiken?
Heb je last van kloofjes of eczeem? Dan kan het gebruik van handalcohol pijnlijk zijn. Je kunt dan tijdelijk je handen met water en zeep wassen, maar dat zorgt er niet voor dat de kloofjes verdwijnen. Als je geen kloofjes meer hebt, is het beter om over te stappen op handalcohol. Door de vetten in handalcohol komen de kloofjes minder snel terug. Bij een sneetje in je hand kan een waterafstotende pleister helpen.
Met contacteczeem kan je gewoon handalcohol gebruiken. Wel verdragen mensen sommige merken beter bij eczeem dan andere. Vraag je leidinggevende of je verschillende soorten mag uitproberen. Het is verstandig dat mensen met contacteczeem 6 keer per dag hun handen invetten (50% vaseline, 50% cetomacrogol crème FNA). Er zijn maar heel weinig mensen die allergisch zijn voor handalcohol.
Project HANDSOME
Deze informatie komt vanuit het project 'HANDSOME, verbeteren van handhygiëne in verpleeghuizen'. Dit project wordt uitgevoerd door de GGD Rotterdam-Rijnmond, samen met het Erasmus MC, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg. Het wordt mogelijk gemaakt door ZonMw. Ga aan de slag met de tools van HANDSOME.
Bron(nen)
GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC.