Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Veelgestelde vragen Z=P=R,T

Laatst bijgewerkt op: 14-07-2022

Benieuwd naar wat Z=P=R,T betekent? Wat het oplevert? En welke veranderingen het met zich meebrengt? Lees de veelgestelde vragen en antwoorden op deze pagina.

Wat betekent Z=P=R,T?

‘Zorgplan=planning=realisatie, tenzij’ (Z=P=R,T) is een nieuwe manier om de zorg die je verleent vast te leggen. Met Z=P=R,T krijg je als wijkverpleegkundige meer regie, flexibiliteit én tijd om je werk te doen. De registratie doe je niet meer achteraf, zoals met de oude 5-minutenregistratie. Bij Z=P=R,T maak je vooraf in het zorgleefplan een haalbare planning van de planbare zorg. 

Het zorgleefplan moet daarom actueel zijn, zodat de geplande tijd klopt met hoe het in de praktijk gaat (de realisatie). Sluit de geplande tijd structureel niet meer aan op de zorgvraag? En ben je iedere keer meer of minder tijd kwijt bij de cliënt? Dan pas je het zorgleefplan aan. Ook als de zorgvraag wijzigt, pas je het zorgleefplan aan. 

Wijkt onverwacht de geplande zorg een keer veel af van de geleverde zorg? Dan pas je de planning achteraf aan vanuit de ‘tenzij’. 

Wat verandert er door Z=P=R,T voor mij als wijkverpleegkundige en het zorgteam?  

Bij de 5-minutenregistratie kijk je achteraf hoeveel tijd je aan zorg hebt verleend om de zorgkosten te verantwoorden. Met Z=P=R,T plan je de zorg die je verleent vooraf.

Bij Z=P=R,T maak je daarom vooraf een goed zorgpleeflan. Als verantwoording dient dit zorgleefplan als onderbouwing voor: 

  • de planning
  • de geleverde zorgtijd 
  • de declaratie van de zorgkosten  

Het zorgleefplan staat altijd al centraal in de zorg, als belangrijk onderdeel van het zorgproces. Nu staat dit ook centraal in je planning. Het actueel houden (en daarmee de verantwoording van de planning) wordt daarmee nog belangrijker. 

Bekijk de grootste veranderingen in het 'oud-nieuw registeren' overzicht bij Downloads.  

Aan de manier waarop je het zorgleefplan en de verslaglegging maakt, verandert in principe niks. Wel krijgt de verslaglegging een groter belang bij de nieuwe werkwijze. Met de rapportages onderbouw je namelijk de geleverde zorg

Wat levert deze andere werkwijze op?

Als wijkverpleegkundige ben je niet meer bezig met de tijd, maar juist met je cliënt. Werken volgens Z=P=R,T dient dan ook onnodige administratieve taken voor de wijkverpleging te verminderen. De planning bereken je en stel je vooraf vast vanuit het opgestelde zorgleefplan. Zo is jouw expertise leidend voor een goede inschatting van de tijd.  

Jij en je team krijgen zo meer eigen regie én vrijheid om zorg te verlenen. En je krijgt meer waardering voor je kennis en kunde. Daarnaast wordt dankzij deze werkwijze ook het zorgleefplan meer gebruikt en actueel gehouden. 

In de praktijk blijkt wel dat Z=P=R,T alleen meerwaarde heeft als je het op een juiste manier gebruikt en de juiste ondersteuning hierbij krijgt.  

Bekijk alle veelgestelde vragen in de pdf onderaan deze pagina bij Downloads. Veelgestelde vragen zijn onder andere: 

  • Hoe gebruik ik de 'tenzij'?
  • Hoe gaat de zorgverzekeraar om met Z=P=R,T?
  • Hoe krijg ik iedereen binnen de organisatie mee in deze verandering?

Downloads