Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Wzd en medicatieveiligheid

Laatst bijgewerkt op: 03-07-2024

Medicatieveiligheid is natuurlijk belangrijk voor de cliënt. Maar ook de zorgmedewerker moet veilig met de medicatie kunnen werken. De Wet zorg en dwang kan hierbij een belangrijke rol spelen. Op deze pagina leggen we uit wat dat inhoudt.

De Wet zorg en dwang over medicatie afgesloten bewaren

Moet medicatie afgesloten bewaard worden, maar wil de cliënt (of vertegenwoordiger) dat niet? Dan geldt mogelijk de Wet zorg en dwang (Wzd). Lees meer over de Wet zorg en dwang op Vilans.nl

Wanneer mag je medicatie afgesloten bewaren?

Is de cliënt wilsbekwaam en stemt hij of zij in? Dan kan de medicatie achter slot en grendel, ook volgens de Wzd. Als de cliënt wilsonbekwaam is, beslist de vertegenwoordiger. Dan zijn er 3 mogelijkheden:

  • De vertegenwoordiger stemt in: de medicatie kan veilig achter slot en grendel.
  • De vertegenwoordiger stemt in, maar de cliënt verzet zich: volg de regels voor onvrijwillige zorg (lees verder bij het kopje 'Regels voor onvrijwillige zorg').
  • De vertegenwoordiger stemt niet in: de medicatie kan toch achter slot en grendel, zolang je de regels voor onvrijwillige zorg volgt.

Geldt de Wzd ook voor medicatie thuis?

De Wzd kan ook thuis gelden. Dat is in 2 situaties mogelijk:

  • De cliënt heeft een indicatie voor langdurige zorg, met grondslag PG of VG.
  • De cliënt heeft volgens een arts een psychogeriatrische stoornis of verstandelijke beperking en heeft daarom zorg nodig vanuit de Wzd.

Regels voor onvrijwillige zorg

Als je medicatie afgesloten bewaart, moet je rekening houden met de regels voor onvrijwillige zorg. Zo moet de zorgverantwoordelijke:

  • hierover overleggen met een deskundige van een andere discipline;
  • toestemming hebben van een arts (tenzij de zorgverantwoordelijke zelf arts is);
  • goedkeuring hebben van de Wzd-arts. 

Is dit allemaal in orde? Dan moet je ook in het zorgplan opnemen dat de medicatie afgesloten bewaard wordt. Verder is er regelmatig evaluatie nodig. Daar moet naast deze zorgprofessionals nog een andere deskundige bij zijn.

Agenda over medicatieveiligheid

Er zijn geen agenda-items gevonden