Wassen van het lichaam
Laatst bijgewerkt op: 21-02-2025
Het lichaam regelmatig wassen is nodig om de huid gezond te houden. Dode huidcellen en bacteriën die te lang op de huid aanwezig blijven kunnen infectie veroorzaken. Ook voorkom je zo een vervelende lichaamsgeur die ontstaat door zweten en bacteriën.
Wassen stimuleert de bloedsomloop. Voor mensen die op bed liggen kan dit heel fijn zijn. Daarnaast geeft het gelegenheid tot het hebben van aandacht en een praatje voor elkaar. Ook geeft het je een goed inzicht in de situatie van de huid. Is deze nog gezond of gaat deze achteruit? Maar wassen kan ook heel beangstigend zijn. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een cliënt met dementie die niet meer kan overzien wat er gaat gebeuren. Neem daar dan extra tijd voor. Lees meer over dementie en weerstand tijdens het wassen.
Was niet te vaak
De oudere huid is vaak gevoelig voor droogte. Door te vaak te wassen met water en zeep kan de natuurlijke bescherming die de huid biedt worden afgebroken. Dan kunnen er infecties ontstaan. Je kunt dan beter overwegen om wasdoekjes te gebruiken. Lees meer over verzorgend wassen.
Gebruik toiletartikelen
Gebruik bij het wassen alleen toiletartikelen die alleen voor deze cliënt zijn. Het liefst vloeibaar. Zo voorkom je dat je bacteriën overbrengt tussen cliënten. Spoel de huid goed af na het gebruik van zeep, anders droogt de huid sneller uit.
Probeer de cliënt zoveel mogelijk zelf te laten wassen. Zo kun je zien hoe mobiel iemand is, het vergroot het gevoel van eigenwaarde en verkleint het gevoel van schaamte. Zorg er daarom ook voor dat je bij het wassen alle spullen bij de hand hebt. Zo hoef je niet bij de cliënt weg te lopen.
Instructievideo's
Meer informatie
Bron
- Richtlijn Algemene Dagelijkse Verrichtingen van V&VN Boek: Smith, S. F., Duell, D. F., & Martin, B. C. (2014). Verpleegkundige vaardigheden
- Hygiënerichtlijn voor verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen
- Hygiënerichtlijn voor instellingen voor volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking
- WIP-richtlijn Lichaamsverzorging [VWT]
- S@men Beter Thuis