Oorzaken van uitdroging
Laatst bijgewerkt op: 05-08-2024
Ouderen lopen een groter risico op uitdroging. Zij kunnen namelijk minder goed de hoeveelheid water in hun lichaam op peil houden. Lees hier welke veranderingen ouderen kwetsbaar maken voor uitdroging.
Het water in het lichaam op peil houden
Het lichaam kan normaal gesproken de lichaamstemperatuur, het zoutgehalte in het bloed en de bloeddruk redelijk constant houden. Ook als de situatie verandert. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid water op peil houden in het lichaam. Dat is direct verbonden met het zoutgehalte van het bloed.
Bij ouderen heeft het lichaam meer moeite om alle functies in evenwicht te houden. Lichamelijke problemen, beperkingen en vaak het gebruik van medicijnen maken dit erger. Dit vergroot het risico op uitdroging.
Veranderingen die uitdroging kunnen veroorzaken
Bij ouderen verandert er veel in het lichaam. De volgende veranderingen maken hen kwetsbaar voor uitdroging:
- Minder lichaamswater. Hoe hoger de leeftijd, hoe lager de hoeveelheid lichaamswater.
- Minder dorstgevoel. Een cliënt voelt zich hierdoor minder snel uitgedroogd en drinkt minder. Ook de eetlust neemt af.
- De nieren werken minder goed. Hierdoor houdt het lichaam water en zout minder goed vast.
Daarnaast maken sommige veranderingen het moeilijker om uitdroging op tijd te herkennen. Ook is het dan moeilijk te zien hoe ernstig de uitdroging is. Bijvoorbeeld bij een minder strakke huid, waar veel ouderen mee te maken krijgen.
Wees alert op de risico's
Om uitdroging te voorkomen bij ouderen moet je erg alert zijn. Let extra goed op bij situaties met een verhoogd risico. Vooral als ouderen ziek zijn of als het erg heet is. Help ouderen om genoeg te drinken als zij dat door beperkingen niet goed meer kunnen.