Slikproblemen: gevolgen
Gepubliceerd op: 21-11-2022
Laatst bijgewerkt op: 02-05-2023
Slikproblemen kunnen ervoor zorgen dat iemand zich verslikt. Verslikken kan ernstige gevolgen hebben als een cliënt niet meer goed kan hoesten. Hier lees je wat de mogelijke gevolgen van verslikken zijn.
Wat gebeurt er als je je verslikt?
Als iemand zich verslikt, komt er eten, drinken of speeksel in de luchtpijp. Cliënten met slikproblemen lopen meer risico om zich te verslikken. Maar cliënten zonder bekende slikproblemen kunnen zich ook verslikken.
Meestal krijgt iemand na verslikken een hoestbui. Hoesten zorgt dat je wat in de luchtpijp was gekomen er als het ware uitblaast.
De gevolgen van slikproblemen
Cliënten met slikproblemen hebben meer moeite met eten. Dat zorgt mogelijk voor extra problemen. Houd onder meer rekening met deze gevolgen van slikproblemen:
- (onbedoeld) gewichtsverlies
- verhoogde kans op decubitus (doorligwonden) door ondervoeding
- minder plezier bij het eten en drinken
De gevolgen van verslikken
Wanneer iemand niet meer kan hoesten of alleen nog heel zwak, komt er bij verslikken mogelijk voedsel in de longen terecht. Dat kan leiden tot een longontsteking (aspiratiepneumonie) of verstikking. Het is daarom belangrijk dat je die persoon snel helpt. Lees hier wat je moet doen bij verslikken.
Aspiratiepneumonie
Blijft er na verslikken voedsel of speeksel achter in de longen, dan is er kans op een longontsteking. Zo'n longontsteking door verslikken noemen we ook wel aspiratiepneumonie. Een longontsteking kan dodelijk zijn. Aspiratiepneumonie is ook mogelijk wanneer er maaginhoud terugvloeit in de longen (reflux).
Verstikking
Voedsel of iets anders kan de luchtpijp gedeeltelijk of helemaal afsluiten. Dan kan er niet genoeg lucht worden ingeademd. Hierdoor kan iemand stikken. Als de luchtweg niet op tijd weer vrij is, kan de persoon overlijden. Je moet bij verstikking dus snel in actie komen.
Een dreigende verstikking herken je hieraan:
- benauwdheid
- hoorbare (gierende) ademhaling
- blauwe gelaatskleur of lippen
- mogelijk bewusteloosheid
Vaak is er ook angst of paniek. Niet alleen bij de persoon zelf, maar ook bij omstanders.