Problemen bij eten en drinken
Laatst bijgewerkt op: 12-06-2024
Ontbijten, lunchen, avondeten en snacken zijn momenten van verbinding, plezier en genot. Als iemand problemen heeft tijdens het eten en drinken dan heeft dit vaak gevolgen voor de gezondheid. Lichamelijk, maar ook geestelijk. Welke problemen kan iemand hebben bij eten en drinken? En welke problemen kunnen ontstaan door te weinig of te veel eten en drinken?
Slikproblemen
Als iemand niet meer goed kan kauwen, zijn of haar eten moeilijk weg krijgt, of zich telkens verslikt, dan praten we over slikproblemen. Hoe werkt slikken en hoe herken je slikproblemen? Lees het op de pagina Wat zijn slikproblemen?
Verslikken
We verslikken ons allemaal wel eens. Toch kan regelmatig verslikken het eetplezier verminderen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen bij verslikken.
Onbedoeld gewichtsverlies en ondervoeding
Veel en snel gewichtsverlies is bij ouderen schadelijker dan overgewicht. Dit komt onder andere omdat verloren spiermassa moeizaam terug te winnen is voor ouderen. Dit is een gevolg van ondervoeding en ondervoeding brengt meerdere problemen met zich mee. Leer meer over onbedoeld gewichtsverlies en ondervoeding.
Uitdroging
Wanneer iemand te weinig eet en drinkt, kan uitdroging ontstaan. Uitdroging wordt ook wel dehydratie genoemd en kan leiden tot verschillende problemen. Denk aan urineweginfecties, en verwardheid. Lees hier meer over uitdroging bij ouderen.
Overgewicht en obesitas
Blijven bewegen is niet alleen goed voor de algehele gezondheid zoals een sterk hart en het behoud van spieren. Blijven bewegen is ook goed om overgewicht en obesitas te voorkomen. Hoe voorkom je overgewicht en obesitas? Lees het op de pagina overgewicht en obesitas bij ouderen.
Dilemma: afwijken van protocol, mag dat?
Iemand met slikproblemen wil genieten van het eten en dus het liefst klein gesneden voedsel. Maar de kno-arts adviseert gemalen voedsel. Volg je het doktersadvies op, of kom je tegemoet aan de wens van de cliënt? Wat zou jij doen? Waarom kies je voor deze aanpak?