Naar hoofdinhoud Naar footer

Wegen van de cliënt

Laatst bijgewerkt op: 17-04-2024

Regelmatig meten en wegen is van groot belang om bij te houden of iemand een gezond gewicht heeft, in verhouding tot de lichaamslengte. Je kunt ook iemand screenen op ondervoeding door middel van de lengte en het gewichtsverloop. Leg meet- en weeggegevens altijd vast in het zorgdossier. Is wegen of meten pijnlijk of erg belastend? Bespreek dan met de diëtist en arts wat verstandig is. Dit leg je ook vast in het zorgdossier.

Aandachtspunten bij wegen van ouderen

Om het verloop van het gewicht te kunnen meten moet je iemand minimaal eens per maand wegen. Bij kwetsbare ouderen is dit sowieso raadzaam. Gewichtsverlies komt bij deze mensen snel en vaak voor.

Weeg de cliënt steeds op dezelfde manier. Alleen dan kun je het gewicht op de verschillende meetmomenten vergelijken. Aandachtspunten bij het wegen van ouderen zijn:

  • Maak steeds gebruik van dezelfde weegschaal.
  • Weeg zonder schoenen, jas en andere zware kleding.
  • Weeg indien mogelijk op een vast tijdstip, het liefst in de ochtend.
  • Weeg de cliënt zo mogelijk met een lege blaas.

Noteer de gegevens in het zorgdossier. Houd rekening met eventueel vocht vasthouden (oedeem of ascites). Iemand kan door het vasthouden van vocht zwaarder lijken dan hij werkelijk is. Of iemand lijkt stabiel te zijn gebleven in gewicht, maar is in werkelijkheid afgevallen. Ook als de cliënt zichzelf weegt, is het belangrijk om te weten hoe hij heeft gewogen, en of de waarden te vergelijken zijn.

Tips over wegen

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden over wegen

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden