Meten van de cliënt
Laatst bijgewerkt op: 17-11-2022
Normaal gesproken meet je de lichaamslengte met een lengtemeter aan de muur. In de praktijk is zo’n lengtemeter er niet altijd. Of misschien kan een cliënt niet of niet voldoende rechtop staan. Kies dan voor een andere manier van meten. Op deze pagina noemen we een aantal mogelijkheden.
Redenen waarom een lengtemeter niet werkt
Het kan dat een cliënt niet of niet voldoende rechtop staan. Dit kan bijvoorbeeld wanneer iemand last heeft van een contractuur. Dit noemen ze ook wel een dwangstand en is een niet-normale stand van lichaamsdelen of gewrichten.
Manieren om te meten
Meetlint
Een meetlint gebruik je als er sprake is van contracturen. Meet de lichaamslengte van hiel tot kruin en volg de vormen van het lichaam.
Kniehoogte
Nemen contracturen toe? Dan wordt de uitkomst van een meting met een meetlint onbetrouwbaarder. Een andere mogelijkheid is dan om de lichaamslengte te schatten door het meten van de kniehoogte.
Wil je de lichaamslengte op basis van de kniehoogte inschatten? Dan is de calculator kniehoogte een handig hulpmiddel. Om de lengte te schatten voer je de leeftijd in en de kniehoogte.
- Bekijk de calculator kniehoogte op de website van het zakboek diëtetiek.
- Meer weten over het bepalen van de kniehoogte? Bekijk dan de pdf 'Kniehoogtemeting' op deze pagina bij Downloads.
Ulnameting
Bij de ulnameting meet je de lengte van de ellepijp (ulna). Dit is de lengte van de elleboog tot en met het buitenste bot van de pols. Bij deze meting slaat de cliënt de onderarm kruislings over de borst, richting de andere schouder. Wil je de lichaamslengte op basis van de ulnalengte inschatten? Dan is de calculator ulnameting een handig hulpmiddel. Om de lengte te schatten voer je de leeftijd in en de ulnalengte. Bekijk de calculator ulnameting op de website van het zakboek diëtetiek.
Nagevraagde lengte
Het navragen van de lengte is niet altijd verstandig. Onderzoek toont aan dat aan dat ouderen hun lengte vaak overschatten, of juist onderschatten. Ook gebruiken mensen regelmatig de lengte zoals die in het paspoort staat. Deze lengte is vaak lange tijd geleden gemeten en klopt vaak niet meer. Ouderen zijn vaak centimeters korter dan ze op jongere leeftijd waren. Om de Body Mass Index (BMI) van iemand te berekenen ga je uit van de actuele lengte. Ook omdat de actuele lengte is gebruikt in de onderzoeken die de basis zijn voor de BMI-afkapwaarden.