Naar hoofdinhoud Naar footer

Inclusieve zorg: Hoe doe je dat?

Gepubliceerd op: 31-10-2016

Laatst bijgewerkt op: 11-09-2024

Het idee van inclusie is dat iedereen meetelt en dat we elkaar respecteren. Wat onze verschillen ook zijn! Iedereen heeft eigen ideeën over wat goede zorg inhoudt. Dat is helemaal normaal. Bij het omgaan met verschillen moeten we ook voorzichtig en waakzaam zijn. De neiging is snel om te praten over de kenmerken die mensen anders maken dan de meerderheid. Het is veel beter om te kijken naar alle dingen die iemand uniek kunnen maken.

Toon interesse, stel vragen en oordeel niet

Het helpt om je als mens en als professional bewust te zijn van de eigen normen. De normen van jezelf en die van de ander. Je kunt daardoor met een open blik het contact aangaan zonder te oordelen. Die houding kun je jezelf aanleren. Toon interesse, stel vragen en probeer zo te begrijpen waarom mensen dingen op hun eigen manier willen en doen. Neem een open houding aan en verdiep je in iemands achtergrond. Je kunt daarbij denken aan vragen als:

  • Kunt u iets vertellen over de gewoontes die voor u belangrijk zijn? 
  • Hoe viert u belangrijke feestdagen? 
  • Waar haalt u steun uit? 
  • Wat helpt u om u thuis te voelen? 
  • Heeft u gewoontes of voorkeuren waar wij rekening mee kunnen houden? 
  • Of tijdens een bijzonder moment: ‘Ik wil u graag feliciteren met uw verjaardag, maar ik weet niet goed waar u zich prettig bij voelt. Geef ik u drie kussen, geef ik u een hand of is er een andere manier?’

Ga niet adviseren vanuit jouw eigen norm

Waar het vaak fout gaat, is dat je vanuit goede bedoelingen gaat adviseren vanuit je eigen norm. Zonder dat je het doorhebt, leg je dan jouw norm aan die ander op. Een voorbeeld is als je aan een mantelzorger vraagt die overbelast dreigt te raken: ‘Zou u niet eens denken aan een andere plek voor uw vader of moeder om te wonen?’ Terwijl er culturen en religies zijn waarin het de norm is dat het kind de ouder thuis blijft verzorgen. Een meer open vraag is: ‘Wat zouden we kunnen doen om u te helpen de zorg vol te houden?’ Dit biedt de mogelijkheid voor mensen om zelf aan te geven wat ze belangrijk vinden.

Open in gesprek over zorgen

Een ander voorbeeld gaat over een man die in een zorginstelling komt wonen. Hij zit middenin een proces om vrouw te worden. De verzorgenden vinden het eerst spannend en hebben twijfels over de verhuizing. Ze weten niet goed hoe ze hem moeten behandelen. De manager neemt de zorgen serieus, maar wil toch openstaan voor iedereen. De verhuizing wordt doorgezet en door open in gesprek te blijven met iedereen gaat alles goed. 

Tip: Blijf nieuwsgierig en wees open over jezelf

Valt je iets op dat je gek vindt? Neem dan een stapje terug en vraag je af: Waarom zou iemand dit zo doen? Stel niet alleen maar vragen, maar onthul ook iets van jezelf. Vertel over je eigen familie en achtergrond. Dit geeft een opening naar het verhaal van de ander. 

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden