Een inclusieve organisatie
Gepubliceerd op: 07-09-2022
Laatst bijgewerkt op: 11-09-2024
Werk maken van diversiteit en inclusie gaat de hele organisatie aan. Er is geen formule waarmee je de organisatie in een paar stappen verandert. Het is een continu proces, dat uit verschillende fases bestaat. Je leest hier meer over die fases, met de bijbehorende uitdagingen en verwijzingen naar tips en tools.
Besef en begrijpen van noodzaak
Verandering begint bij mensen de noodzaak te laten begrijpen. Vervolgens is het nodig dat er een wens is voor verbetering. En dat het onderwerp voorrang heeft op andere onderwerpen.
Ontmoetingen organiseren
Werk aan het besef dat ieder door diens eigen bril naar de wereld kijkt. Het kan een goede oefening zijn om je in te leven in een ander. Dit kan je met elkaar doen in een groep. Goede kans dat je er bijvoorbeeld achter komt dat de ander:
- Helemaal niet zo ‘anders’ is.
- Vooroordelen niet blijken te kloppen.
- Een kleine aanpassing in benadering al een groot verschil maakt.
Dit zorgt er namelijk voor dat mensen open gaan staan voor elkaar. Dit bereik je door als organisatie ontmoetingen tussen medewerkers te stimuleren. In deze ontmoetingen voelen mensen zich vervolgens veilig en uitgenodigd om hun ideeën in te brengen.
Inclusie kan niet zonder aandacht voor gewoontes
Inclusie gaat over acceptatie en waardering van verschil. Het gaat ook over de vraag wie invloed mag uitoefenen. Soms zeggen mensen namens de organisatie dat verschillen gewaardeerd worden. Maar het gedrag kan iets anders laten zien. Zo kan het toch gebeuren dat er medewerkers zijn die er alles aan doen om te zorgen dat mensen zich aanpassen aan bepaalde gewoontes.
Visie en beleid
De meeste zorgorganisaties hebben hun kijk op zorg vastgelegd in beleidsplannen. Deze kijk noemen we ook wel de visie. Vaak worden daarin ook de bijbehorende waarden beschreven. Een voorbeeld van een waarde is respect of openheid. Toch is iets opschrijven op papier, wel iets anders dan dat medewerkers de waarden ook echt toepassen. Daarom is het gesprek belangrijk over de visie en de waarden. Wat betekent dit voor het dagelijks werk? Dit gesprek ontbreekt vaak.
Doelen
Een duidelijke visie op inclusie is nodig om anderen te motiveren om mee te doen. Dat lukt het beste wanneer het duidelijk is wat de doelen zijn voor de toekomst. Bedenk met elkaar welke doelen jullie stellen om een inclusieve organisatie te worden of te blijven. Hoe zou de organisatie er over vijf jaar uit moeten zien? En over twee jaar? Waar moet er dan dit jaar aan gewerkt worden om naar die doelen toe te werken? Zorg voor een goed haalbaar doel en beschrijf duidelijke stappen.