Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgSlim incontinentiemateriaal (slimme inco)

Laatst bijgewerkt op: 05-08-2024

Voor bewoners die incontinent zijn is het vervelend om het incontinentiemateriaal te verwisselen. Zeker als achteraf blijkt dat dit nog niet nodig was. Slim incontinentiemateriaal helpt dit te voorkomen. Een ingebouwd systeem geeft precies aan wanneer het materiaal vol is en vervangen moet worden. Op deze pagina lees je over deze vorm van zorgtechnologie.

Wat is het?

In het materiaal van slimme inco zitten koolstofvezelbanen die gekoppeld zijn aan een sensor. Deze meten hoe vol het materiaal is en stuurt deze informatie door naar een app. De zorgmedewerker weet dan precies wanneer de bewoner verschoond moet worden.

Wat zijn voordelen? 

Slimme inco heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • Het zorgt voor minder fysieke belasting voor zorgmedewerkers.
  • Minder urinegeur op de afdeling.
  • Meer werkplezier voor zorgmedewerkers (verschonen van cliënten is niet het leukste onderdeel van het werk).
  • Maar in de eerste plaats geeft het de bewoner veel rust en minder lichamelijk ongemak.

Voor wie is slimme inco?

Slimme inco is voor mensen die incontinent zijn en niet zelf kunnen aangeven wanneer het incontinentiemateriaal vol is. Zij mogen geen plukgedrag vertonen. 

Waarvoor gebruik je het? 

Slimme inco wordt op twee manieren gebruikt: 

  • Continu monitoren van het incontinentiemateriaal: het slimme incontinentiemateriaal meet continu hoe vol het materiaal is. Via een app volgt een medewerker het proces. Zodra het materiaal vol is, wordt er een melding gestuurd naar de smartphone van de medewerker.
  • Het plaspatroon in kaart te brengen: er wordt korte tijd slim incontinentiemateriaal gebruikt om het plasgedrag van de cliënt te monitoren. Na deze periode volgt een evaluatie. Hierin wordt bepaald welk regulier incontinentiemateriaal het best past bij het plasgedrag en op welke momenten de verschoonronde moet plaatsvinden. 

De eerste manier wordt vooral toegepast binnen het programma Anders Werken in de Zorg.

Losse strips met koolstofbanen

Bij beide manieren wordt voornamelijk incontinentiemateriaal gebruikt waarbij de koolstofbanen er al in zitten. Er zijn ook losse strips met koolstofbanen verkrijgbaar. Deze kunnen geplakt worden in normaal incontinentiemateriaal. Dit kan de zorgmedewerker zelf doen maar sommige leveranciers bieden een plakservice aan. 

Het gebruik van slimme inco vraagt in het begin training. En dus tijd van zorgmedewerkers. Ook is het nodig de incontinentiezorg anders in te richten, zoals het aanpassen van de vaste ’plasrondes’. Het helpt om een ervaren leverancier te hebben die goed bereikbaar is voor vragen. Niet alleen tijdens de installatie maar ook tijdens het gebruik van het slimme incontinentiemateriaal.

Aandachtspunten 

Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden bij het gebruik van slimme inco's:

  • Slim incontinentiemateriaal werkt met name bij verzadiging door vocht. Bij ontlasting is het moeilijker te meten en daarom nog niet bij alle toepassingen mogelijk.
  • Het assortiment van slimme inco’s is kleiner dan dat van regulier incontinentiemateriaal. 
  • Ieder type en merk slimme inco werkt iets anders. Dit kan invloed hebben op het draagcomfort en de handeling bij het verschonen. 
  • De clip die aan slimme inco's zit bevestigd, wordt hergebruikt. Deze heeft in de meeste gevallen een kleur gekregen die goed opvalt. Toch kan de clip bij het verschonen per ongeluk bij het afval terechtkomen. 

Er is een uitgebreid instrument opgesteld, dat handvatten biedt om slimme inco te implementeren in de zorgpraktijk. Bekijk de Toolkit slim incontinentiemateriaal op ActiVite.nl.

Wet zorg en dwang (Wzd) 

Slim incontinentiemateriaal valt onder de categorie toezicht op afstand. Wordt het gebruikt bij mensen met gevorderde dementie? Dan is de Wzd van toepassing. Lees meer over digitale zorg en de Wzd.

Opbrengsten en financiering 

Slim incontinentiemateriaal wordt tot nu toe bijna alleen binnen het verpleeghuis toegepast. De kosten vallen dan binnen het dagtarief Wet langdurende zorg. Het financieren binnen het dagtarief is ook van toepassing bij het Volledig Pakket Thuis. Bij het Modulair Pakket Thuis wordt het gefinancierd door het zorgkantoor. In de thuiszorg en onder de Zorgverzekeringswet wordt het vooralsnog beperkt vergoed door een enkele grote zorgverzekeraar. Lees meer over de opbrengsten en financiering van slimme inco in de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans.