Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgMedicijndispenser

Laatst bijgewerkt op: 05-07-2024

Veel ouderen vinden het lastig te onthouden wanneer ze hun medicijnen moeten innemen. Medicijndispensers helpen daarbij. Op deze pagina lees je wat een medicijndispenser is, voor wie het is en hoe je het gebruikt.

Wat is een medicijndispenser?

Een medicijndispenser is een apparaat dat cliënten helpt hun medicijnen in te nemen. Zo nemen ze iedere keer op tijd hun medicatie. Medicijndispensers hebben een medicatierol, met aparte zakjes medicijnen voor een bepaald moment van de dag. 

Is het weer tijd om medicijnen in te nemen? Dan geeft de medicijndispenser een seintje met licht en geluid. De cliënt hoeft alleen nog op de OK-knop te drukken voor het zakje met de juiste medicijnen. De cliënt haalt de medicatie er gemakkelijk uit, want het zakje wordt automatisch opengesneden. 

Zo helpt een slimme medicijndispenser in de thuiszorg

In deze video zie je hoe de slimme medicijndispenser van Medido cliënten en zorgprofessionals in de thuiszorg helpt.

Voor wie zijn medicijndispensers?

Medicijndispensers zijn vooral bedoeld voor mensen die alleen thuis wonen en hulp nodig hebben om hun medicijnen in te nemen. Dit zijn bijvoorbeeld: 

  • cliënten met dementie, die vergeten hun medicatie in te nemen;
  • cliënten met de ziekte van Parkinson, waarbij het erg belangrijk is hoe laat ze de medicatie innemen;
  • cliënten met reuma, die moeite hebben om medicijnverpakkingen open te maken.

De medicijndispenser is niet geschikt voor cliënten die niet meer kunnen reageren op een herinnering, bijvoorbeeld door gevorderde dementie. 

De medicijndispenser gebruiken

Onderzoek laat zien dat de medicijndispenser voor cliënten eenvoudig werkt. Met een duidelijke OK-knop krijgen ze de medicijnen uit het apparaat. En de andere functies hoeven cliënten niet te gebruiken.  

Ook voor zorgmedewerkers is de dispenser makkelijk te gebruiken. Zij leren vooraf hoe ze de medicatierol in de dispenser doen. Maar de apotheker kan dit ook voor hen doen. 

Meldingen via app of portal

Heeft een cliënt de medicijnen niet uit de medicijndispenser genomen? Dan krijgt de mantelzorger, familie of zorgprofessional een melding. Via een app of in een online portal zien zij welke medicijnen de cliënt uit de dispenser neemt. 

Extra controle via beeldscherm

Met een medicijndispenser zie je alleen wanneer cliënten medicijnen uit het apparaat nemen. Je weet dus niet zeker of iemand de medicatie ook echt inneemt. Daarom kun je de medicijndispenser ook combineren met de zorgtechnologie beeldschermzorg. Op die manier begeleiden zorgmedewerkers cliënten via beeldbellen. Lees meer over beeldschermzorg.

Praktische tips en uitleg over de medicijndispenser

Weet je niet hoe je medicijndispensers het best inzet voor je cliënten? Bekijk dan eens de toolkit van de Vliegwielcoalitie. Je vindt daar praktische tips, duidelijke instructies en voorbeelden. Ga naar de implementatietoolkit voor de medicijndispenser op Vliegwielcoalitie.nl.

Wet zorg en dwang

Gebruik je een medicijndispenser bij mensen met dementie, dan geldt de Wet zorg en dwang (Wzd) niet direct. Het is namelijk een vorm van zorg op afstand en niet (direct) toezicht op afstand. Lees meer over digitale zorg en de Wzd.

Opbrengsten en financiering

Een medicijndispenser wordt gefinancierd door de zorgkantoren (Wet langdurende zorg) en door de zorgverzekeraars voor de wijkverpleging (Zorgverzekeringswet). De financieringen lopen via de zorgorganisaties. Lees meer over de opbrengsten en financiering van medicijndispensers in de Kennisbank Digitale Zorg op Vilans.nl.