Screeningsinstrumenten bij depressie
Laatst bijgewerkt op: 17-05-2023
Een alerte houding op signalen en risicofactoren zorgt voor tijdige herkenning van depressie en de juiste ondersteuning. Het gebruik van een screeningsinstrument helpt om de klachten en symptomen van een cliënt zorgvuldig na te gaan. Op deze pagina vertellen we je hier meer over.
Het screenen van een depressie is belangrijk, want depressies horen niet bij ouderdom. Wanneer ze onder ouderen voorkomen, is behandeling vaak mogelijk. Het tijdig signaleren van depressies bij ouderen is hierbij van belang. Hiermee kunnen ernstigere en chronische klachten worden voorkomen.
Heeft een zorgorganisatie onvoldoende aandacht voor een mogelijke depressie? Dan kunnen cliënten te maken krijgen met allerlei problemen. Hierbij kan je denken aan depressieve gevoelens, functionele achteruitgang, sociale isolatie en soms zelfs sterven. Het is daarom aan te raden om systematisch te onderzoeken of depressieve gevoelens zich voordoen bij cliënten. Als de diagnose gesteld is, is behandeling voor de depressie vaak heel goed mogelijk.
Systematische screening
Het komt veel voor dat depressieve gevoelens bij ouderen niet herkend worden. Daarom is het belangrijk systematisch te onderzoeken of ouderen depressieve klachten hebben. Aanbevolen wordt om iedere niet-demente verpleeghuisbewoner binnen twee tot vier weken na opname te screenen op een depressie. En dit vervolgens iedere zes maanden te herhalen. Hiervoor zijn verschillende screeningsinstrumenten beschikbaar die je kunt gebruiken. Er zijn instrumenten die voor alle leeftijden te gebruiken zijn, maar ook specifiek voor ouderen.
Je kunt de screening verbeteren door de kennis over depressie bij zorgverleners te vergroten. Met deze kennis weten zij beter op welke signalen zij kunnen letten. Ook stimuleert het hen op tijd en adequaat screenen en signalen door te geven bij verdenking van een depressie bij een cliënt.