Weet wat je moet doen bij een uitbraak
Laatst bijgewerkt op: 15-05-2024
Veel belangrijke maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van virussen te voorkomen, zijn heel simpel. Maar wat doe je als een persoon in een verpleeghuis toch besmet raakt met een bacterie of virus? En wat doe je bij een uitbraak?
Waarom is beleid op uitbraken belangrijk?
Het is belangrijk om een uitbraak goed aan te pakken en snel te reageren, zodat we het kunnen stoppen en voorkomen dat het zich verder verspreidt. Veiligheid is hierbij erg belangrijk, zodat bewoners en medewerkers niet ziek worden. Tegelijkertijd moeten we ook aandacht hebben voor de kwaliteit van leven van bewoners.
Om een uitbraak goed te regelen, moeten verschillende mensen samenwerken en weten wat ieders taak en verantwoordelijkheid is. Het uitbraakteam is verantwoordelijk voor het instellen en opheffen van uitbraakmaatregelen. De specialist ouderengeneeskunde heeft onder andere een belangrijke rol bij het signaleren van een uitbraak (gaat het echt om een uitbraak of niet?). De infectiepreventiecommissie toetst het uitbraakbeleid, randvoorwaarden en protocollen en de uitvoering hiervan. Weet jij bij wie je terecht kan in jouw organisatie bij (het vermoeden van) een uitbraak?
Informatie geven aan bewoners of cliënten
Hoe geef je bewoners of cliënten informatie over infectieziekten, virussen of een uitbraak? En hoe doe je dat bij mensen die laaggeletterd zijn? Veel mensen in Nederland hebben behoefte aan begrijpelijke en laagdrempelige informatie over virussen. De website van Steffie helpt hierbij. Bekijk op deze website ook eens de pagina over gezondheid. Ook de website van Pharos geeft begrijpelijke informatie over bijvoorbeeld het coronavirus. Deze informatie is ook in andere talen te bekijken zoals het Oekraïens, Pools en Turks. Je informeert ook altijd familie en naasten als er sprake is van een uitbraak.
Maatregelen om virussen te voorkomen
In een juist infectiepreventiebeleid staan de nodige maatregelen beschreven die een uitbraak helpen voorkomen. De onderstaande drie maatregelen kun je bij allerlei infectieziekten hanteren zoals bij griep en verkoudheid:
- Was vaak en goed je handen.
- Houd afstand van mensen die ziek zijn of blijf zelf op afstand als je ziek bent.
- Zorg voor voldoende frisse lucht.
Het wassen van je handen is niet altijd mogelijk. Naast de bovenstaande drie maatregelen speelt ook je eigen immuunsysteem een rol. Zorg dat die in topconditie is! Dus: veel groente en fruit eten, gezond bewegen, lekker buiten in de zon. Zorg ook dat je voldoende slaapt en zorg voor rust, regelmaat en ontspanning.
Beschermingsmiddelen
Bij ziekte van een bewoner of cliënt is het mogelijk om beschermingsmiddelen te gebruiken. Welke beschermingsmiddelen je gebruikt is afhankelijk van de situatie. Zo maak je bij het coronavirus bijvoorbeeld gebruik van een chirurgisch mondneusmaker en een spatbril. Bij andere ziekten volstaat soms alleen een short en wegwerphandschoenen.