Medicatierol als geneesmiddel distributiesysteem
Laatst bijgewerkt op: 21-06-2024
Een Geneesmiddel Distributie Systeem (GDS) is een verpakking waarin medicijnen zijn verdeeld. Deze medicijnen zijn verdeeld in eenheden per toedieningstijdstip en op naam van een individuele cliënt. Vaak zijn dit doorzichtige zakjes op een rol. Dit wordt ook wel een medicatierol genoemd. Op het zakje van een medicatierol staan de gegevens van de medicatie en van de cliënt beschreven. Op deze pagina lees je meer over deze medicatierol.
Wat is een medicatierol?
Een medicatierol wordt ook weleens een medicijnrol of baxterrol genoemd en helpt cliënten om hun medicatie langer zelfstandig te beheren. Deze medicatierol heeft de voorkeur als een zorgmedewerker de cliënt hulp biedt bij medicatie.
Geen dubbele controle
Bij een medicatierol is medicatie voorverpakt of uitgezet door de apotheek. Daarmee is de eerste controle door de apotheek gedaan en is de apotheek verantwoordelijk voor de inhoud. Risicovolle medicatie in de rol hoeft dan ook niet meer dubbel gecontroleerd te worden. De apotheek is ook verantwoordelijk voor het verwerken van wijzigingen in de medicatierol.
Het bewaren van medicijnen in een medicatierol
Denk bij het bewaren van medicijnen in een medicatierol aan de volgende punten:
- Bewaar medicijnen in een medicatierol op kamertemperatuur.
- Als er opiaten in een medicatierol zijn verpakt, kunnen deze bij andere medicatie worden bewaard. Deze hoeven dan niet in een opiatenkluis.
Het aanreiken of toedienen van medicijnen
Als je de medicijnen uit de medicijnrol aanreikt of toedient, controleer je of:
- Het juiste aantal tabletten in het zakje zit.
- De informatie op het zakje overeenkomt met de informatie op de toedienlijst.
Als dit niet klopt, neem dan contact op met de apotheek.
Nadelen van de medicatierol
Een medicatierol heeft de volgende nadelen:
- Het tussentijds wijzigen in een medicatierol is de verantwoordelijkheid van de apotheker. Dit kan lastig te organiseren zijn. Tussentijdse wijzigingen zijn ook risicovol. De kans op fouten en verwarring is groot, met name als er meerdere tabletten in een zakje zitten. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat er tussentijdse wijzigingen nodig zijn. Bijvoorbeeld door de voorschrijver te vragen de medicatiewijzigingen - indien mogelijk - met het starten van een nieuwe rol in te laten gaan. Hierdoor zijn veel tussentijdse wijzigingen te voorkomen.
- Niet alle medicatie kan in de medicatierol, zoals dranken, druppels, insuline en inhalatiemedicatie. Je moet dus altijd blijven opletten of de cliënt naast de medicatiezakjes ook losse medicatie gebruikt. Dit doe je door altijd aan de hand van de toedienlijst te delen.
Andere systemen
Medicijndispenser
De medicijndispenser alarmeert op van tevoren ingestelde toedientijden. Er rolt dan een zakje uit het apparaat, dat al deels is ingeknipt. Ook heeft het apparaat een communicatiescherm. Het is geschikt voor mensen die af en toe hun medicijnen vergeten en met een reminder nog zelf hun medicatie kunnen beheren. Er zijn twee soorten: de Medido en de Spencer.
Zorgrobot
Een zorgrobot kan helpen bij een medicatieplanning en geeft verbale begeleiding bij dagelijkse taken zoals medicatie innemen of gebruiken.