Inventariseer behoeften
Inventariseer behoeften van regionale stakeholders en neem de huidige situatie als startpunt. Hoe ervaren zij de zorg- en ondersteuning aan jonge mensen met dementie en hun naasten en wat kan er beter volgens hen? Gebruik de input voor het ontwikkelen van een gezamenlijke visie. Ter inspiratie treft u onderaan deze pagina bij opdrachten de vragenlijst ‘regioscan’: een kwantitatieve vragenlijst die u kunt uitzetten onder regionale zorgprofessionals in zorg en welzijn, om hun ervaringen op alle thema’s uit de zorgstandaard in kaart te brengen.
De patiëntreis als kapstok
Een visie schetst een ideaalbeeld voor in de nabije toekomst en bestrijkt idealiter het hele continuüm aan welzijn, zorg- en ondersteuning voor de doelgroep. Het uitwerken van een ideale ‘patient-journey’ kan daarbij helpend zijn. Hoe ziet de zorg- en ondersteuning aan de doelgroep er in de verschillende fasen idealiter uit en welke regionale partijen zijn wanneer betrokken?
Stel prioriteiten vast
Bepaal na het uitwerken van het ideaalplaatje welke prioriteiten er in uw regio zijn. Op welke punten voldoet het zorg- en ondersteuningsaanbod niet aan het ideale plaatje?
Stel gezamenlijk vast welke thema’s de meeste prioriteit hebben. Het werken aan een beperkt aantal prioriteiten en thema’s zorgt voor meer slagkracht en resultaat.
Neem de tijd
Neem de tijd om met elkaar het fundament van het project op te zetten. Daar heeft u gedurende de rest van het project veel profijt van. Maar besef ook, een plan is een middel, geen doel op zich.
Impact
Denk na over de veranderkundige aanpak achter uw implementatieplan. Op welke manier denkt u dat uw acties invloed hebben op jonge mensen met dementie, hun naasten en professionals? U bereikt effectievere en duurzamere resultaten als u heel specifiek beschrijft hoe uw acties tot uiteindelijke impact voor de doelgroep leiden.
Kies als mogelijk voor evidence-based aanbod
Kies zo veel mogelijk voor het implementeren van aanbod en interventies die gebaseerd zijn op de beschikbare (evidence-based) kennis uit de vakliteratuur, multidisciplinaire richtlijnen en klinische ervaringen.