Richtlijn Proactieve Zorgplanning
Gepubliceerd op: 04-12-2023
Proactieve zorgplanning is een proces van in gesprek gaan, vooruit denken, plannen en organiseren van passende zorg. Dit speelt ook in de palliatieve fase. Het gaat dan om de fysieke, de psychische, de sociale en de zingevingsdimensie. Proactieve zorgplanning is een vast onderdeel van de zorg voor bewoners en cliënten in de palliatieve fase.
Waarom proactieve zorgplanning?
Mensen met een complexe zorgvraag die langdurige zorg ontvangen, krijgen vaak te maken met achteruitgang op lichamelijk, psychisch, sociaal en/of communicatief gebied. Dit kan hun functioneren en kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Voor zorgverleners is het een uitdagende taak om zorg te bieden die past bij wat de cliënt belangrijk vindt en bijdraagt aan kwaliteit van leven. Proactieve zorgplanning ondersteunt zorgverleners in dit deel van de zorgverlening.
Wat is het doel van de richtlijn?
Het doel van de richtlijn is om alle zorgprofessionals op één lijn te krijgen. Dit gaat om de termen die worden gebruikt en de praktijk van proactieve zorgplanning. Ook het ondersteunen van zorgprofessionals die betrokken zijn palliatieve zorg en proactieve zorgplanning is een doel. Dit wordt gedaan door het doorgeven van aanbevelingen voor de praktijk.
Waar kan ik de richtlijn Proactieve Zorgplanning vinden?
De richtlijn is te vinden op de website van Pallialine. Daar vind je naast deze richtlijn nog veel meer richtlijnen die te gebruiken zijn in de palliatieve fase. Via de onderstaand knop kom je bij de richtlijn terecht.