Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Zelfredzaamheid: laat je inspireren

Gepubliceerd op: 18-10-2022

Zelfredzaamheid bij ouderen is belangrijk voor hun eigenwaarde. Het zorgt er ook voor dat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en hun eigen leven leiden. Wil jij zelfredzaamheid bij je cliënten bevorderen? In dit bericht delen we een aantal hulpmiddelen en tips om jou te inspireren.

6 tips voor zorgverleners

We beginnen met een zestal tips die je altijd in gedachte kunt houden wanneer je aan de slag gaat met zelfredzaamheid, namelijk:

  1. Verplaats je in de cliënt.
  2. Verdiep je in zelfredzaamheid en samenredzaamheid. 
  3. Ga het doen, dan word je enthousiast. 
  4. Kijk breed naar de verschillende levensdomeinen. 
  5. Schiet niet door. Mensen hoeven niet ten koste van alles meer zelfredzaam te zijn. 
  6. Organiseer intervisie met andere collega’s om je scherp te houden.

Test je kennis over zelfredzaamheid

Eerder dit jaar deelden we een quiz over zelfredzaamheid. Toen vulden 466 mensen de vijf quizvragen in en de resultaten waren erg verschillend. Wat vooral veel mensen moeilijk vonden is hoe je iemand kan helpen het meest zelfredzaam te worden op het gebied van koken en eten. Hier gaf 12% het best passende antwoord. Weet jij het beter?

Hoe motiveer je cliënten tot zelfredzaamheid?

Ben je wijkverpleegkundige? Bekijk dan eens deze handreiking. Je leest hier wat zelfredzaamheid is en hoe je hieraan kunt werken. Ook lees je over de verschillende soorten cliënten en krijg je handige tips.

Enkele contactgegevens in deze handreiking zijn niet actueel. Wil jij graag meer weten over deze handreiking? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier

Cliënten en mantelzorgers helpen samenredzaam te zijn

Cliënten en ook mantelzorgers willen graag de regie houden over hun eigen leven. Hier hebben zij misschien wel hulp van anderen bij nodig. Dit noemen we samenredzaamheid. Oftewel: met hulp van iemand anders kan iemand toch zichzelf redden. Maar hoe bevorder jij als zorgverlener samenredzaamheid? Begin bijvoorbeeld met te beseffen dat jouw waarden en normen niet die van je cliënt hoeven te zijn. Bekijk meer tips in de kennisbundel van Vilans.

Reablement

Reablement is een manier om samen met een oudere te werken aan herstel van zijn leven en zelfredzaamheid. Het heeft als doel om mensen zo onafhankelijk mogelijk te maken van zorg. Dit zorgconcept begon eerst als experiment in Zweden. Ouderen die hulpbehoevend werden maar toch thuis wilden blijven wonen, kregen hier niet het standaardaanbod van thuishulp en thuiszorg aangeboden. In plaats daarvan kregen ze een intensief revalidatietraject dat er op gericht is hen weer helemaal zelfstandig te maken. ‘Reablement is gebaseerd op wat ouderen willen en niet per se op wat thuiszorgorganisaties willen,’ zegt Tine Rostgaard die er onderzoek naar doet. Benieuwd of reablement werkt om ouderen zelfredzaam te maken? Lees erover op Vilans.nl

  • Lees ook meer over het pilot-onderzoek over reablement van zorgorganisatie Mijzo op de website van Waardigheid en Trots