Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips over efficiënt en verantwoord medicijnbeheer op de werkvloer

Gepubliceerd op: 01-07-2024

Uit een enquête van NU’91 blijkt dat 48% van de zorgprofessionals wel eens medicijnen uit de werkvoorraad van werk heeft genomen. 79% geeft aan dat het om een paracetamol ging en dat het incidenteel voorkomt. Wist je dat je geen medicijnen uit de werkvoorraad mag pakken? Deze zijn namelijk voor cliënten bedoeld. Wij geven in dit artikel gerichte tips hoe je medicijnbeheer binnen jouw organisatie het beste kan aanpakken.

Duidelijke richtlijnen

75% van de respondenten geeft aan dat er geen beleid is of dat zij niet weten van een beleid binnen de organisatie. 48% geeft aan dat het beleid dat er is niet duidelijk is voor medewerkers. Om ervoor te zorgen dat er minder medicijnen uit de werkvoorraad worden genomen, is het belangrijk beleid te vormen en te zorgen dat medewerkers hier vanaf weten. Als er beleid is waar medewerkers op kunnen terugvallen, weten zij ook wat wel en niet mag.

Bespreek medicijngebruik

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat sommige respondenten zwaardere medicijnen uit de werkvoorraad nemen, zoals slaapmedicatie, die alleen op recept te verkrijgen zijn. Werkgevers zouden in dat geval juist het gesprek moeten aangaan waarom hun werknemers dit doen en samen zoeken naar de juiste oplossing. Geef het als medewerker aan bij je leidinggevende als je denkt medicatie nodig te hebben om je werk goed te kunnen doen.   

Handige tips:

  • Zorg ervoor dat je zelf altijd een toilettasje mee hebt met daarin (basis)medicijnen zoals een paracetamol of allergietablet.
  • Zorg er als organisatie voor dat er in de teamruimte een doosje met zelfzorgmedicijnen staat voor medewerkers. Dit mogen dus geen medicijnen zijn die op recept te verkrijgen zijn.
  • Zorg er als organisatie ook voor dat je beleid hebt op het gebied   van medicijnen uit de werkvoorraad en maak dit duidelijk voor de medewerkers.
  • Ga met elkaar in gesprek om het gebruik van zwaardere medicijnen te voorkomen.  

Meer weten?

Bron(nen)

NU'91

Downloads