Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips om uitdroging te voorkomen

Tip: apps en slimme waterflessen

Kan de persoon met zorg zelf een vochtlijst bijhouden? En heeft die persoon een smartphone of tablet? Dan is een app voor het bijhouden van de vochtinname misschien een goed idee! Er zijn verschillende apps beschikbaar en veel apps bieden ook de mogelijkheid om een seintje te geven wanneer het tijd is om wat te drinken. Ook bestaan er slimme waterflessen die bijhouden of iemand voldoende water drinkt. Sommige doen dat met een app, anderen geven een lichtsignaal of tijdsmarkering. Meer informatie vind je op de website Zorg voor Nu.

Tips om uitdroging te voorkomen

  1. Maak de noodzaak om te drinken duidelijk. Ouderen denken vaak dat ze voldoende drinken, maar als je doorvraagt blijkt dat ze de aanbevolen hoeveelheid voor ouderen à 1700 ml per dag niet halen. Ook weten ouderen vaak weinig van uitdroging.
  2. Drink op vaste tijden. Tijdens de maaltijden, maar ook tussen de maaltijden door.
  3. Koppel dagelijkse handelingen als tandenpoetsen, het innemen van medicijnen of bijvoorbeeld het douchen aan het drinken van een glas water.
  4. Gaat het drinken moeizaam? Drink dan kleinere hoeveelheden, maar vaker op de dag. Denk ook eens aan het aanbieden van voedingsmiddelen met veel vocht: soep, vla, kwark, pap, toetjes, ijs en fruit.
  5. Zorg dat er altijd drinken in de buurt is en dat de persoon daar ook bij kan. Flesjes drinken of een klein koelkastje in de buurt kunnen helpen.
  6. Vergeet iemand te drinken? Probeer eens een timer te zetten, of gebruik een speciale app op de telefoon.
  7. Soms drinken mensen minder om niet te vaak te hoeven plassen. Of ’s nachts niet naar het toilet te hoeven. Zeker wanneer je hulp nodig hebt is vaker plassen vervelend, maar de gevolgen van uitdroging zijn vele malen erger!
  8. Drinkt iemand weinig? Pas dan op met alcohol. Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam.
  9. Zorg voor afwisseling. Koffie, thee, vruchtensap, zuiveldranken en limonade zijn allen prima dorstlessers!
  10. Is iemand verward of suf? Of heeft iemand obstipatie? Kijk dan eens kritisch naar hoeveel vocht iemand op een dag binnenkrijgt.
  11. Wees alert bij koorts, diarree en overgeven. Mensen hebben dan extra vocht nodig.

Downloads