Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor infectiepreventie in jouw thuiszorgteam

Gepubliceerd op: 19-07-2024

Steeds meer ouderen wonen langer thuis. Hun leeftijd maakt hen kwetsbaar voor infecties. Hygiënisch werken is dus ook in de thuiszorg erg belangrijk. Als thuiszorgprofessional sta je voor een aantal speciale uitdagingen. Bijvoorbeeld de verschillende thuissituaties en veel contactmomenten. Hoe kun jij aan de slag met infectiepreventie in jouw thuiszorgteam? Lees onze tips.

Doorbreek de besmettingscyclus 

Een besmettingscyclus is een keten van schakels (zie afbeelding hieronder). Samen kunnen ze een infectie veroorzaken en ook in stand houden.  

Blokkeer één schakel en je doorbreekt de besmettingscyclus: dat is infectiepreventie. Die schakel kan het micro-organisme zelf zijn, bijvoorbeeld het coronavirus of een bacterie. Een andere belangrijke schakel is de overdrachtsweg; de ‘taxi’ naar degene die besmet wordt. Bijvoorbeeld de tablet die je deelt met al je collega’s. Of jouw handen… 

Bekijk meer uitleg over de besmettingscyclus op YouTube.  

Doorbreek de besmettingscyclus met deze tips 

Voorlichting en middelen 

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de nieuwste informatie over infectiepreventie. En dat iedereen zich eraan houdt. In de thuiszorg kan dit een extra uitdaging zijn. Je ziet je collega’s minder vaak en er werken veel zzp’ers. Vraag je organisatie om: 

  • Iedereen regelmatig op de hoogte te houden van de nieuwste inzichten in hygiënisch werken.
  • Ervoor te zorgen dat infectiepreventie een vast onderdeel is op de agenda van het werkoverleg.   
  • Een vast contract met een deskundige infectiepreventie te regelen.
  • Extra aandacht te besteden aan de infectiepreventievoorlichting van zzp’ers, nieuwe vaste medewerkers en studenten.
  • Te zorgen voor voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen.  
  • Ook: gebruik geen schoenhoesjes. Je kunt micro-organismen verspreiden als je je handen niet desinfecteert voordat je ze aantrekt en nadat je ze hebt uitgedaan. Bovendien glijd je gemakkelijk uit op natte schoenhoesjes. Wil je cliënt dat je geen schoenen draagt in de badkamer? Zorg dan (liefst via je werkgever) voor een apart paar werkschoenen met anti-slipzolen.  

Denk je dat jouw thuiszorgorganisatie hulp kan gebruiken bij infectiepreventie? Wijs je leidinggevende dan op de ondersteuningsmogelijkheden van het programma ‘Samen werken aan infectiepreventie’.  

Doe mee aan Samen werken aan infectiepreventie

Wil je aan de slag met het verbeteren van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties? Het programma ‘Samen werken aan infectiepreventie’ ondersteunt jouw organisatie daar graag bij. Gedragsverandering en samenwerking staan in de aanpak centraal. Heb je interesse? Lees meer over het programma op de website van Vilans

Zorg voor goede handhygiëne  

Je handen zijn verreweg het vaakst de overdrachtsweg van de micro-organismen die eventueel een infectie kunnen veroorzaken. Via jou naar je volgende cliënt. Dus houd ze goed schoon. 

Denk ook aan je persoonlijke hygiëne 

Jouw persoonlijke hygiëne is belangrijk in de infectiepreventie. Zorg er dus voor dat deze in orde is. Denk daarbij aan schone werkkleding, schone haren (kort of opgestoken lange haren), schone nagels zonder nagellak, gelnagels of laknagels. Houd je ook aan de regels bij hoesten, niezen en snuiten. En weet wat je moet doen als je een wondje of infectie hebt. Je kennis over persoonlijke hygiëne opfrissen? Bekijk de pagina over persoonlijke hygiëne op Zorg voor Beter.  

Schoonmaken materialen 

  • Goed schoonhouden: jouw eigendommen die je (ook) gebruikt in het huis van je cliënt. Bijvoorbeeld je pen en telefoon + hoesje. Maar ook alles wat je deelt met je collega’s: tablets, zorgmap, enzovoorts. Vergeet de dienstauto niet; het stuur, de knoppen, enzovoorts. Regel een vast schema voor de schoonmaak. 
  •  Werk je in een sterk vervuild huis? Maak een plat oppervlak schoon, bijvoorbeeld een dienblad. Hierop kun je de spullen leggen die je nodig hebt voor de verzorging en behandeling van je cliënt.  

Meer weten over beschermingsmiddelen tijdens je werk? Bekijk de pagina over persoonlijke beschermingsmiddelen op Zorg voor Beter.  

Werkplaats: verpleegzorg thuis en infectiepreventie  - 3 online bijeenkomsten  

Vanaf september 2024 organiseert het programma Samen werken aan infectiepreventie drie online bijeenkomsten over infectiepreventie in de verpleegzorg thuis. Werkplaatsen waarin  je ervaringen kunt uitwisselen rondom dit onderwerp. Ook ga je samen aan de slag en deel je  handige tips, ideeën en knelpunten met elkaar. Geïnteresseerd? Meld je aan voor de werkplaats: verpleegzorg thuis en infectiepreventie.

Op 17 juni 2024 organiseerde het programma Samen werken aan infectiepreventie de inspiratiebijeenkomst ‘Samen thuis in infectiepreventie’. Deze tips komen voort uit één van de workshops. Het programma Samen werken aan infectiepreventie wordt inhoudelijk vormgegeven door Verenso, ActiZ, V&VN, VHIG, regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie, Vilans en het ministerie van VWS.