Reiniging prothese, implantaten en mondholte
Laatst bijgewerkt op: 22-07-2024
Mondverzorging volgens een duidelijk vast systeem is goed voor de mondgezondheid van cliënten. Hier vind je informatie over de dagelijkse zorg voor cliënten met een prothese, implantaten of zonder eigen tanden en kiezen.
Reinigen prothese
- Maak de prothese twee keer per dag schoon met water, zeep en protheseborstel. Tip: leg bij het reinigen een doekje of een laag water in de wastafel om stukvallen van de prothese te voorkomen.
- Spoel de prothese en de borstel goed af.
- Prothese ‘s nachts droog bewaren in een daarvoor bestemd open bakje.
- 1x per week prothese nacht laten weken in natuurazijn en water (1:1). Let op: gebruik geen tandpasta’s en bruistabletten voor het schoonmaken van de prothese. Tandpasta’s en bruistabletten kunnen kleine beschadigingen veroorzaken. Hierdoor wordt het oppervlak ruw en kunnen tandplak, tandsteen en aanslag zich eerder hechten.
- Let op: Probeer ook nooit vuil te verwijderen met behulp van scherpe nagels, scharen, vijlen of schuurmiddelen. Hiermee kun je de prothese beschadigen. Ook heet water is absoluut niet aan te raden, omdat dit ervoor kan zorgen dat de gebitsprothese vervormd raakt. Gebruik ook geen bleekmiddel: dit kan het kunsthars aantasten.
Protheseborstel vervangen
Wist je dat protheseborstels minimaal één keer per drie maanden vervangen moeten worden? Of eerder als de haartjes versleten zijn? Uit onderzoek van het onderzoeksinstituut TNO blijkt dat een gemiddelde tandenborstel na 3 maanden gebruik wel zeven miljoen bacteriën bevat!
Waarom cliënten ’s nachts geen prothese moeten dragen
Het tandvlees moet de tijd krijgen om te rusten en te kunnen ademen. Alles wat niet lichaamseigen is gaat uit (denk bijvoorbeeld aan gehoorapparaten). Een eventueel voorbeeld hierbij is dat we schoenen ook niet aanlaten tijdens het slapen. Het dus heel normaal dat je de prothese uitlaat tijdens het slapen.
Reinigen implantaten
Natuurlijke tanden en kiezen hebben wortels die in het kaakbot vastzitten. Implantaten zijn ‘kunstwortels’ van titanium en worden in de kaak geplaatst ter vervanging van natuurlijke wortels. De implantaten zelf zijn hierdoor dus niet zichtbaar en functioneren op dezelfde manier als eigen, natuurlijke wortels. Een implantaat neemt de natuurlijke functie van de wortel over en wordt een eigen onderdeel van de kaak. Om weer tot een natuurlijke situatie te komen, wordt op het implantaat een kroon, brug of prothese geplaatst. Net als bij natuurlijke tanden en kiezen kunnen ook bij implantaten ontstekingen ontstaan! Het is dus belangrijk om de implantaten goed te verzorgen:
- Poets de implantaten 2 keer per dag met een tandenborstel.
- Gebruik een rager onder brug en steg.
- Er is geen tandpasta nodig.
- Heeft de cliënt nog wel eigen tanden en kiezen? Gebruik dan wél tandpasta.
Reinigen mondholte
De volledige verzorging bestaat uit het reinigen van de prothese maar ook de mondholte. Reinig niet alleen de prothese, maar ook het slijmvlies waarop de prothese rust. Dus ook de kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen moeten gereinigd worden. Wanneer dit niet gebeurd kunnen er ontstekingen ontstaan. Ook wanneer iemand geen prothese draagt is het reinigen van de mondholte belangrijk. Er geldt: voorkomen is beter dan genezen.
De mondholte reinig je twee keer per dag met:
- Zachte tandenborstel.
- Vochtige gazen.
- Ander hulpmiddel om de slijmvliezen te reinigen (Dentaswab).
- Eventueel een tongschraper.
Handige filmpjes over mondzorg
In de filmpjes van mondzorgdienst Omnios krijg je onder meer uitleg over tandenpoetsen, reiniging tussen de tanden en kiezen, poetshoudingen, het schoonmaken van een prothese en het reinigen van een mond zónder tanden. Bekijk op deze pagina de filmpjes over mondzorg.
Poetskaarten
Poetskaarten zijn praktische hulpmiddelen om mondverzorging gemakkelijker en effectiever te maken. De poetskaarten zijn ontworpen door mondzorgprofessionals en speciaal gemaakt voor zorgprofessionals. Bekijk op deze pagina de poetskaarten.