Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Top 5 preventiemaatregelen bij decubitus

Gepubliceerd op: 18-07-2024

Decubitus is een veelvoorkomend probleem dat vaak wordt onderschat. Het is een ernstige aandoening met veel gevolgen voor de kwaliteit van leven. Het heeft vaak invloed op het lichamelijk, psychisch en sociaal welbevinden. Het inzetten van de juiste preventieve maatregelen is daarom belangrijk. Bekijk 5 tips die jou helpen bij het voorkomen van decubitus.

1. Betrek de cliënt en mantelzorger 

Het geven van voorlichting aan de cliënt en mantelzorger moet gedurende het hele zorgproces worden gedaan. Hierdoor weet de cliënt waarom bepaalde maatregelen ingezet worden. En kan de mantelzorger helpen om de maatregelen goed uit te voeren.  

2. Verminder de druk- en schuifkrachten 

Het verminderen van druk- en schuifkrachten kan op 3 manieren. Deze kan je met elkaar combineren:

  • Houding: wissel iedere 4 uur van houding en hou dit bij in een wisselhoudingsschema. Let op (niet-) wegdrukbare roodheid.
  • Drukverlagende middelen: maak gebruik van een antidecubitusmatras of -kussen in overleg met de ergotherapeut. Combineer dit met het wisselhoudingsschema.
  • Mobilisatie: Mobiliseer de cliënt wanneer dit kan. 

3. Controleer de huid

Controleer de huid elke dag op risicoplekken. Doe de eerste controle binnen 8 uur na opname. Denk bij iedere huidcontrole aan de temperatuur, vochtophoping, veranderingen in de gevoeligheid en stevigheid van de huid en de aanwezigheid van vocht en pijn, Bescherm de huid tegen uitdroging, gebruik geen zeep. Gebruik een barrièremiddel om de huid te beschermen tegen te veel aan vocht. Zorg voor schone kleding.

4. Zorg voor goede voeding

Breng de voedingssituatie in beeld wanneer de cliënt wordt opgenomen. Zorg ook dat je het gewicht weet. Dit geeft een basis om te bekijken of de cliënt ondervoed is. Goede voeding om ondervoeding te voorkomen of te verbeteren is belangrijk. Het ondersteunt de genezing van decubitus op de langere termijn.

5. Heb je kennis op orde

De basis van het herkennen van (het risico op) decubitus is je klinische blik. Met jouw klinische blik kan je de gezondheidstoestand van de cliënt goed beschrijven en beoordelen. Zorg dus dat je kennis over de ontwikkeling van decubitus op orde is!

Bron(nen)