Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Overgewicht en dementie: hoe stimuleer je gezond te eten?

Gepubliceerd op: 01-01-2017

Eetproblemen komen vaak voor bij dementie, zo ook overgewicht en obesitas. Enkele bekende oorzaken en praktische tips:

De cliënt vergeet de dieetadviezen

  • In de beginfase van dementie kan het zijn dat het nog goed mogelijk is om afspraken te maken, maar dat het opvolgen van afspraken lastig is. Afspraken onthouden wordt met de tijd steeds lastiger. Het helpt om afspraken op papier te zetten, in korte en duidelijke taal. Hang de afspraken op een goed zichtbare plek in huis. Denk aan een keukenkastje, de koelkast of de koffietafel. Bewaar het advies in een mapje of plastificeer het, tegen vlekken en scheuren.
  • Maak samen een boodschappenlijstje, of ga samen winkelen, om te voorkomen dat iemand ook tijdens het boodschappen doen vergeet welke producten wel en welke niet te kopen.
  • Wanneer iemand op een zorgafdeling verblijft: wees tactisch. Het is zeer kwetsend wanneer iedereen een koekje bij de koffie krijgt en iemand steeds wordt overgeslagen. Bied daarom gezonde en lekkere alternatieven aan, of bied anderen iets extra’s aan op een moment dat de persoon met overgewicht even niet aanwezig is.

De cliënt vergeet dat hij heeft gegeten en blijft om eten vragen

  • Begeleid de cliënt na de maaltijd naar een ruimte waar niet gegeten en gedronken wordt. Zorg voor afleiding, of juist rust.
  • Helpt dit niet? Bied dan de maaltijd in meerdere porties aan. Denk bijvoorbeeld aan een halve boterham per keer, om 8.00, 8.30, 9.00 en 9.30 uur.
  • Doe hetzelfde bij de lunch, het diner en de tussendoortjes.
  • Zorg dat een collega je regelmatig afwisselt. Omgaan met dit soort gedrag kan erg zwaar zijn.

Heb je meer advies nodig? Schakel dan de psycholoog en diëtist in voor een gezamenlijk advies.

​De cliënt blijft maar eten en lijkt ontremd

Dit komt vooral voor bij mensen met frontotemporale dementie. Probeer eerst de tips onder punt 2.

  • Zorg daarnaast voor voldoende caloriearme tussendoortjes, zodat je extra tussendoortjes kan aanbieden zonder dat dit kwaad kan. Denk hierbij aan schijfjes komkommer, kleine rijstwafeltjes (naturel), borrelglaasjes water, partjes appel en reepjes paprika.  
  • Spreek tijden af met de cliënt, als dit nog kan, waarop hij of zij wat kan eten of drinken. Dit kan rust geven. Zorg voor veel en kleine eetmomenten op de dag. Herinner de cliënt zonodig aan de tijden door ze op te schrijven op een bord bij de keuken.
  • Eet iemand snel, zonder goed te kauwen? Pas dan op met tussendoortjes als snoeptomaatjes of druiven. Deze producten schieten gemakkelijk de luchtpijp in. Vraag bij twijfel een logopedist om advies.
  • Verblijft iemand op een zorgafdeling? Maak dan goede afspraken met collega’s, zodat iedereen zich daaraan kan houden.
  • Berg eten en drinken goed op in gesloten kastjes. Let op: sloten op koelkasten en keukenkastjes plaatsen is een inperking van iemands vrijheid. Bespreek goed met het behandelteam welke beperkingen je wel en niet kunt inzetten.

Heb je meer advies nodig? Schakel dan de psycholoog en diëtist in voor een gezamenlijk advies.